Secretarul de stat în Ministerului Agriculturii, Daniel Dumitru Botănoiu, susține că nu poate fi acceptată sub nicio formă plafonarea plăților directe în noua PAC, deoarece va afecta grav fermele mari ce respectă standardele de mediu.

"Continuarea convergenței externe a plăților directe este un aspect pozitiv, pe care îl susținem, România pledează pentru un plafon anual al cheltuielilor finanțate din FEGA, cel puțin la nivelul din 2019, de circa 1,9 miliarde euro. Salutăm aplicarea degresivității si susținem demersurile de simplificare a PAC. Totodată, constatăm menținerea sprijinului pentru tinerii fermieri și o extindere a efortului programatic către dezvoltarea satelor inteligente. De asemenea, suntem de acord menținerea celor doi piloni ai PAC si a instrumentelor de management al riscurilor în agricultură, precum și cu necesitatea stimulării cercetării și inovării în domeniul alimentației, agriculturii, dezvoltării rurale și al bioeconomiei cercetării și inovării agricole", a declarat marți oficialul MADR, la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune și Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.

Secretarul de stat a subliniat că sub nicio formă nu poate fi acceptată plafonarea plăților directe care va afecta grav fermele mari, ce respectă standardele de mediu și care vor pierde în competitivitate în raport cu importurile din țările terțe. Fermele de mărime mai mare sunt cele care asigură securitatea alimentară, aplică standarde înalte și contribuie esențial la economia țării.

"Un alt aspect cu care România nu este de acord vizează cofinanțarea națională a plăților directe care ar determina o concurență neloială între statele membre dar, mai ales, va mări și mai mult decalajul între Est și Vest, ca urmare a existenței unui surplus de capital (inclusiv bugetar) în statele dezvoltate cu un deficit de capital, în statele mai puțin avansate", precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat.

Secretarul de stat Botănoiu a vorbit în cadrul dezbaterii și despre reînnoirea generațiilor, subliniind că ”atragerea și menținerea tinerilor în zona rurală, facilitând transferul fermelor, accesul la teren, finanțare, instruire și inovare, trebuie să constituie propuneri concrete de sprijin pentru atragerea tinerilor în mediul rural și să vizeze măsuri în domeniul agricol (sprijin pentru instalare, pentru tineri fermieri), fiscale (facilitatea creditelor), sociale (dezvoltarea de activități non agricole în mediul rural pentru creșterea atractivității), educaționale și patrimoniale (facilitarea transferului fermei, încurajarea pensionării celor vârstnici pentru a atrage fermierii tineri)”.