Comisia Europeană a făcut primii pași pentru a contesta ancheta antisubvenție a Chinei cu privire la unele dintre exporturile de lactate ale blocului.

CE a argumentat că se bazează pe „afirmații îndoielnice și dovezi insuficiente” și cerând încheierea imediată a acesteia, potrivit euronews.com.

Anunțul de luni dimineață deschide calea consultărilor la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru a rezolva diferendul înainte ca acesta să escaladeze și mai mult.

Ancheta chineză - solicitată de două grupuri industriale susținute de stat - a fost lansată la sfârșitul lunii august de Ministerul Comerțului și se referă la subvențiile UE pentru producția de brânză proaspătă și prelucrată, brânza albastră și alte produse din brânză, lapte și smântână. Opt state membre - Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Irlanda, Italia și România - au intrat sub controlul ministerului.

Mișcarea a fost văzută de mulți ca o răzbunare, deoarece a intervenit la mai puțin de 24 de ore după ce Comisia și-a actualizat propunerea de a impune tarife suplimentare de până la 36,3% la importurile de vehicule electrice (EV) produse în China, ca urmare a unei anchete care a durat nouă luni. Bruxelles-ul a acuzat Beijingul că își subvenționează vehiculele electrice pentru a le reduce artificial prețurile cu amănuntul și pentru a elimina companiile europene de pe această piață profitabilă. Atribuțiile propuse, care variază în funcție de marcă, ar trebui să compenseze acest dezavantaj financiar și să asigure o concurență mai echitabilă între producătorii de vehicule electrice din UE și chinezi.

Încă de la început, oficialii chinezi au contestat cu îndârjire constatările Comisiei, numindu-le un „act protecționist” care „ fabrica și exagera așa-zisele subvenții”. Țara a lansat treptat mai multe investigații asupra exporturilor sensibile ale UE, precum produsele lactate, carnea de porc și țuică, stârnind temeri față de un război comercial iminent.

Cu toate acestea, în culise, Beijingul a încercat să ajungă la o soluție negociată pentru disputa privind vehiculele electrice și să protejeze companiile naționale de tarife mari, care ar fi peste rata actuală de 10%.

Un efort care s-a văzut săptămâna trecută când Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru comerț al Comisiei Europene, s-a întâlnit la Bruxelles cu Wang Wentao, ministrul comerțului al Chinei. Deși întâlnirea nu a dus la un progres, ambele părți au convenit să intensifice discuțiile. 

Discuții în desfășurare pentru a pune capăt dispute

Anunțul de luni arată clar că, în ciuda impulsului diplomatic, tensiunile rămân ridicate. În comunicatul său de presă, Comisia denunță „abuzul de procedură” din partea Beijingului și promite că va proteja Politica Agricolă Comună (PAC), programul de subvenții de mai multe miliarde de dolari pentru fermierii din UE.

„Ancheta chineză privind produsele lactate din UE se bazează pe acuzații îndoielnice și pe dovezi insuficiente, așa că vom continua să o contestăm cu fermitate în toate forumurile disponibile, solicitând Chinei să pună imediat capăta cesteia”, a spus Dombrovskis.

Potrivit Comisiei, aceasta este prima dată când Executivul solicită consultări OMC în prima fază a unei investigații antisubvenție.

Aflând vestea, Asociația Europeană a Produselor de Lactate (EDA), grupul de lobby care reprezintă industria de prelucrare a laptelui din bloc, a salutat inițiativa Comisiei și a declarat că ancheta chineză a cauzat o povară administrativă suplimentară pentru producători.

„În ceea ce privește smântâna și brânză europeană, suntem din nou „ostaticii” unui dosar comercial care nu are legătură”, a declarat Alexander Anton, secretar general al EDA. „Contăm pe Comisia Europeană pentru a se asigura că nu devenim daune colaterale în tensiunile comerciale dintre Uniunea noastră și Republica Populară Chineză”.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA