Comisia Europeană a declarat că ”nu este îngrijorată” de anunțul de luni al Beijingului privind o anchetă antidumping asupra exporturilor de carne de porc din UE către China, într-o escaladare a tensiunilor comerciale cu blocul comunitar.

În același timp, analiștii și producătorii spun că Beijingul ripostează la ancheta UE privind subvențiile pentru mașinile electrice chinezești, exportatorii sunt neliniștiți și producătorii îngrijorați de știri – iar ministrul spaniol al Agriculturii Luis Planas a spus că există ”loc pentru negociere”.

China a lansat o anchetă antidumping asupra importurilor de carne de porc și produse secundare originare din UE la mai puțin de o săptămână după ce Uniunea Europeană a anunțat tarife pentru mașinile electrice produse în țara asiatică.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Comerț chinez de luni, Beijingul a primit o cerere de anchetă antidumping din partea industriei cărnii de porc pe 6 iunie, acuzând UE că exportă la un preț mai mic prin subvenții.

Ministerul a acceptat dovezile furnizate de solicitant și a spus că perioada de control pentru practicile de dumping va viza toate importurile din 2023.

Ancheta va dura un an, a spus Ministerul chinez, până în iunie 2025 – dar a avertizat că ar putea fi prelungită cu încă șase luni.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerț, Olof Gill, a negat acuzațiile de dumping și a spus că Executivul de la Bruxelles va monitoriza îndeaproape procedurile din China.

”Nu suntem îngrijorați”, a spus Gill, adăugând că toate subvențiile care au loc în cadrul Politicii Agricole Comune a blocului sunt ”strict în conformitate” cu obligațiile stabilite de Organizația Mondială a Comerțului.

Niclas Poitiers, cercetător la think tank-ul Bruegel, cu sediul la Bruxelles, a declarat pentru Euractiv că intenția Beijingului este să riposteze la ancheta antisubvenție asupra mașinilor electrice chinezești, anunțată de UE în toamna anului trecut.

Concluziile preliminare ale investigației UE de săptămâna trecută au fost că prețurile mașinilor electrice au fost distorsionate de sprijinul statului chinez.

”[Mișcarea Chinei] este în concordanță cu experiența trecută de (…) constrângere economică, care practic încearcă să folosească mijloace economice pentru a [a atinge] obiective politice”, a spus Poitiers.

Potrivit lui Poitiers, sectorul cărnii de porc a fost ales ca țintă ”dată fiind importanța agriculturii în politica europeană”.

Anul trecut, carnea de porc a reprezentat 17% din exporturile UE de produse agroalimentare către China – al treilea partener comercial agroalimentar al blocului, după Marea Britanie și SUA.

În ciuda importanței exporturilor UE de carne de porc către China, tendința a fost în scădere în ultimii ani, scăzând cu până la 23% în volum în 2023 față de anul precedent.

Asociația fermierilor europeni COPA și COGECA regretă că tensiunile comerciale au ajuns în sectorul agroalimentar.

”Suntem răzbunați din cauza unor dispute care privesc alte sectoare”, a declarat pentru Euractiv Ksenija Simovic, consilieră politică la COPA și COGECA, adăugând că investigațiile ar cauza costuri administrative mari pentru comercianții și producătorii de carne de porc.

Între timp, comercianții de carne de porc din Spania – printre principalii exportatori de carne de porc ai blocului către China – au declarat pentru Euractiv că impactul potențial al tarifelor ar fi fost mai îngrijorător în urmă cu trei sau patru ani.

”China a scăzut deja destul de mult nivelurile de import (…) incidența [potențială] [a tarifelor] nu va fi aceeași astăzi”, a spus Josep Llinas, președintele asociației spaniole a comercianților de carne de porc ANCOPORC.

Exporturile UE de carne de porc către China au atins apogeul în 2020 – atingând valoarea de 7 miliarde de euro – deoarece răspândirea pestei porcine africane în țară a cauzat o pierdere de aproximativ 27,9 milioane de tone din aprovizionarea cu carne de porc în perioada 2018-2021.

Dar Miguel Ángel Higuera, directorul asociației producătorilor spanioli ANPROGAPOR, a declarat pentru Euractiv că vestea este ”foarte îngrijorătoare” pentru sector, deoarece China rămâne o piață cheie pentru organele de porc, care nu sunt la fel de atractivă în alte destinații.

Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, a declarat luni că este încrezător că ”există loc de înțelegere și negociere” pentru a evita un război comercial între UE și țara asiatică.

El a adăugat că importanța exporturilor către China a scăzut și ”s-au deschis noi piețe” pentru carnea de porc din UE.

Analiștii au declarat recent pentru Euractiv că, în ciuda tarifelor preliminare pentru mașinile electrice fabricate în China, ambele părți au un interes puternic să ajungă la un acord.