Comisia Europeană a anunțat ''măsuri de salvgardare excepționale'' care obligă Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovacia și România să asigure tranzitul produselor ucrainene.

''Coridoarele solidarității'' sunt sigure. Comisia Europeană a ajuns la un acord politic cu Ungaria, Polonia, Slovacia și Bulgaria pentru ca acestea țări a-și convinge guvernele să renunțe la interzicerea importurilor de cereale ucrainene care i-au înfuriat pe producătorii locali, după prăbușirea prețurilor din cauza excesului de mărfuri, notează Euronews.

Direct afectate de afluxul masiv de produse agricole și nepregătite din punct de vedere logistic pentru a exporta cantitățile enorme de produse acumulate pe teritoriul național, guvernele acestor țări se confruntă de săptămâni întregi cu furia fermierilor locali contrânși să-și vândă mărfurile cu prețuri mici pentru a face față ofertei enormă a cerealelor ucrainene, care sunt mult mai ieftine. Excepție făcând  România, care nu a anunțat nicio măsură unilaterală.

Săptămânile de negocieri par să fi calmat apele, cel puțin teoretic. Bruxellesul, care calificase mișcările celor patru capitale drept ''inacceptabile'', a anunțat măsuri excepționale pentru cele mai sensibile produse: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui, promițând să extindă investigațiile și să evalueze inițiative similare și pentru alte produse. Pe lângă sprijinul financiar de 100 de milioane de euro, nu se cunosc alte detalii, dar înțelegerea subiacentă este clară: importurile acestor produse în cele cinci țări vor putea fi blocate, însă nu pentru a le facilita tranzitul către alte țări UE, sau către țări terțe.

Potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, acordul ''conservă capacitatea de export a Ucrainei, astfel încât să continue să hrănească lumea și să asigure mijloace de trai fermierilor europeni''.

În mai 2022, executivul european a anunțat cu entuziasm propunerea ''coridoarelor de solidaritate'' care suspendă timp de un an taxele vamale la produsele ucrainene importate în Uniunea Europeană. Succesul inițiativei a fost sever testat de efectele colaterale înregistrate pe piețele naționale, subminând unul dintre pilonii solidarității Europei cu Ucraina, sfâșiată de război. Prelungirea perioadei de suspendare a taxelor este un subiect important de discuție în Parlamentul European și de Consiliul UE, care nu pot rămâne surde la apelurile fermierilor din Europa de Est.

Potrivit IlSole24Ore, Bruxellesul evaluează posibilitatea de a cumpăra cu bani comunitari grâu staționar din cele cinci state membre, pentru a-l exporta în țări terțe.

''Acordul dă Kremlinului o speranță periculoasă, speranța că în casa noastră europeană comună deciziile greșite ale cuiva pot prevala asupra intereselor comune'', a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pentru a preveni pierderea grâului și a altor cereale deja prezente în cele cinci țări est-europene și, mai ales, pentru a preveni utilizarea gratuită a depozitelor pentru produse locale, Comisia Europeană evaluează opțiunile de facilitare a tranzitului. ''Una dintre posibilități ar putea fi ca Bruxelles-ul să cumpere cereale și apoi să le revandă pe piețele internaționale'', explică un oficial comunitar, care consideră această posibilitate o premieră istorică.

În Polonia, importurile de grâu au crescut de la 2.375 de tone în 2021 la 500.008 de tone anul trecut. În aceeași perioadă, porumbul a trecut de la 5.863 de tone, la peste 1,8 milioane de tone. Creșteri similare au fost înregistrate și în Ungaria, Slovacia și România. Între timp, vineri, cei 27 au ajuns la un acord la nivel diplomatic pentru a prelungi cu încă un an perioada de suspendare a tarifelor la cerealele ucrainene.

Sursa: RADOR