România e unul dintre principalii producători de miere din UE, dar autorităţile nu acordă prea mult ajutor acestui sector. Nici românii nu sunt mari consumatori de miere.

Anul 2018 este un "an bunicel" pentru producţia de miere. "S-a realizat undeva la 65-70% din producţia multianuală comparativ cu anul trecut, când s-a realizat maxim 50% din producţia multianuală", a declarat pentru EurActiv Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

În ultimii ani, România s-a numărat printre principalii producători de miere la nivel european. Mai mult, în 2015, a fost pe primul loc în UE, cu o producţie de 35.000 tone de miere de albine.

Acest lucru nu înseamnă însă că producătorii români stau pe roze.


Chiar dacă anul a fost bunicel, apicultorii nu-şi pot acoperi costurile de producţie şi cheltuielile, mai ales că, din cauza secetei, de mai bine de o lună albinele primesc hrană suplimentară.

Sprijin redus

În pofida succesului înregistrat de sectorul apicol, autorităţile nu acordă prea multă importanţă domeniului. Cel puţin asta cred apicultorii. "Statul nu a fost interesat sau nu a avut alte pârghii de a sprijini acest sector", spune Fetea.

Nici banii de la UE nu sunt suficienţi.

Programul Naţional Apicol asigură circa 7 milioane de euro (jumătate bani europeni, jumătate contribuţie naţională) pentru întreg sectorul.

"E foarte puţin, raportat la cele 1,5 milioane familii de albine ar veni undeva la 4,5 euro de familie, e foarte puţin", apreciază Ioan Fetea, care a primit promisiuni de la Parlamentul European că suma se va dubla şi se vor aloca fonduri mai mari pentru cercetare.

Şi Cristina Şurlea, consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), recunoaşte că alocările nu sunt la nivelul dorit de apicultorii români.


Comisia Europeană acordă sprijin în funcţie de numărul de familii de albine declarat de statele membre. Şurlea a explicat pentru EurActiv că în viitorul exerciţiu bugetar alocarea va creşte, deoarece acum sunt mai multe familii de albine: 1,7 milioane faţă de 1,5 milioane, cifră luată în considerare pentru actualul buget.

La o reuniune dedicată apiculturii, care a avut loc în august la Parlamentul European, apicultorii români au cerut să se dea sprijinul direct pe familia de albine, dar n-au primit un răspuns pozitiv de la eurodeputaţi.

Consum mic de miere

Dacă la producţia de miere România stă bine, în privinţa consumului lucrurile stau pe dos. Chiar dacă în ultimii ani s-a înregistrat o creştere, România rămâne printre codaşele Europei în ceea ce priveşte consumul de miere. Astfel, un român consumă anual doar 500-600 de grame anual. Prin urmare, din producţia de peste 20.000 de tone de miere anual, jumătate este exportată.

Două sunt motivele pentru care românii consumă miere puţin în raport cu ceilalţi europeni - în opinia lui Ioan Fetea - lipsa de informare şi lipsa banilor.


Provocări pentru apicultori

Pe lângă problemele financiare, sectorul apicol se confruntă şi cu alte provocări. Lipsa de interes a tinerilor pentru agricultură în general e valabilă şi pentru sectorul apicol. Deşi există o măsură pentru tinerii fermieri, procedura greoaie de accesare a fondurilor a dus la scăderea numărului de cereri din partea apicultorilor.

"E loc de mai bine pe plan legislativ, sunt probleme cu schimbările de mediu care au efecte negative asupra familiei de albine, sunt efectele nocive care apar în urma tratamentelor fitosanitare, sunt probleme cu cupajarea mierii, pentru că astăzi în România, din păcate, în magazinele mari nu mai găsim miere curată, miere românească, decât în amestec cu miere provenită din alte ţări", sunt principalele probleme cu care se confruntă sectorul apicol din România în opinia preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).