Politica Agricolă Comună va continua să susțină noile tehnologii și în viitorul cadru financiar, dar este neclar cum vor fi alocate fondurile pentru agricultura de precizie după 2020, scrie EurActiv.com.

Fermierii susțin că autritățile europene trebuie să găsească fonduri și din afara PAC pentru ca agricultura de precizie să înflorească. Potrivit unor surse citate de EurActiv.com, UE va continua să încurajeze utilizarea noilor tehnologii în agricultură și cu ajutorul fondurilor alocate pentru cercetare.

Tehnologiile vor fi finanțate și prin Politica Agricolă Comună după 2020, posibil chiar în condițiile actuale, deși este de așteptat ca viitoarea PAC să fie modificată și cu un buget mai mic. Nu se știe încă dacă agricultura de precizie va fi legată de plățile directe sau de efectele benefice asupra mediului.

Ce este agricultura de precizie

Agricultura de precizie se bazează pe gestionarea optimizată a resurselor de pe un câmp, în funcție de nevoile reale ale recoltelor. Aceasta implică tehnologii bazate pe date, inclusiv sisteme de poziționare prin satelit, cum ar fi GPS-ul, teledetecția și Internetul, pentru a gestiona recoltele și pentru a reduce utilizarea îngrășămintelor, pesticidelor și a apei. 

Practic, introducerea noilor tehnologii îi ajută pe fermieri să își gestioneze fermele într-un mod sustenabil, ținând cont de „cele mai mici detalii” ale agriculturii de zi cu zi, și să utilizeze în cea mai bună măsură resursele chimice (pesticide sau îngrășăminte), contribuind astfel la protecția solului și a apelor subterane, și sporind în același timp eficiența producției. Calitatea produselor este îmbunătățită, iar consumul de energie este redus semnificativ. 

Prin utilizarea de senzori, agricultorii sunt în măsură să identifice ariile specifice ale câpului care au nevoie de un tratament special și să concentreze aplicarea produselor chimice numai în aceste zone, reducând cantitatea de substanțe chimice utilizate și conservând mediului înconjurător. Acest lucru este în contrast cu practicile tradiționale în care diverse activități agricole, cum ar fi irigațiile, îngrășămintele, insecticidele și erbicidele se aplică uniform pe întreaga suprafață a câmpului, desconsiderând orice variabilitate. 

Producție mai mare cu mai puține resurse

Extinderea practicilor din agricultura de precizie vor oferi UE oportunități imense de a crește productivitatea, a spus un oficial al Comisiei Europene.

Sectorul agroalimentar și asociațiile de fermieri din UE cer introducerea unui rol specific pentru agricultura de precizie în PAC post-2020, în timp ce organizațiile ce se ocupă cu protecția mediului și-au exprimat rezervele în privința utilizării tehnologiilor inovatoare. Principalele argumente contra tehnologiei sunt accesul jucătorilor mai mici și cine sunt proprietarii datelor.

Comisarul european pentru agricultură Phil Hogan susține că agricultura „inteligentă” poate duce la dezvoltarea de noi produse și servicii în acest sector, ceea ce ar susține creșterea și apariția de noi locuri de muncă în agricultură.

Utilizarea tuturor datelor disponibile, inclusiv cele colectate de sateliți și digitalizarea în sector va duce chiar și la simplificarea PAC, atât de cerută de fermieri.

Sigur că sunt întrebări legate de proprietatea datelor și accesul la acestea sau inetroperabilitatea dintre diferitele sisteme de calculatoare, recunoaște Hogan, într-un interviu acordat Ypaithros.gr, partener media al EurActiv Grecia, dar noile tehnologii vor ajuta UE să își atingă obiectivele privind protecția mediului. Noile tehnologii le oferă fermierilor „instrumente mai eficiente și un acces mai bun la informații, astfel încât pot produce mai mult folosind mai puțin”.

Fonduri din alte domenii

Fermierii din UE cer să fie utilizate și fonduri din alte domenii pentru ca agricultura de precizie să abordeze cu succes actualele provocări. Spre exemplu, una dintre problemele ridicate de Pekka Pesonen, secretar general al asociației Copa-Cogeca a fermierilor și cooperativelor din UE, este infrastructura de internet în bandă largă.

„Nu putem pretinde ca un fermier să adopte agricultura de precizie dacă el nu are acce la internet în bandă largă”, a spus Pesonen într-un interviu pentru EurActiv.com.

Chiar și Comisia Europeană recunoaște că problema internetului de mare viteză nu este soluționată la nivel european, dar susține că guvernele naționale trebuie să grăbească dezvoltarea în acest sector.

Comisia Europeană strânge în prezent date, din consultări publice, în încercarea de a creiona cum va arăta bugetul UE în viitorul cadru financiar multianual, post 2020. Pe lângă o așteptată reducere din cauza ieșirii Marii Britanii - contributor net la bugetul comunitar - din UE, blocul european trebuie să aloce fonduri și în direcții nefinanțate până în prezent decât la nivelul statelor membre, precum migrația, securitatea sau apărarea.