Executivul UE propune o reducere cu 5% a fondurilor alocate pentru agricultură, în viitorul buget al Uniunii, aferent perioadei 2021-2027, dar și plafonarea plăților directe pentru fermieri.

Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, a spus miercuri că propunerea Comisiei pentru viitorul cadru financiar multianual (CFM) țintește o reducere cu aproximativ 5% a bugetului alocat Politicii Agricole Comune.

La nivelul plăților directe către fermieri, reducerile sunt de circa 4%, a spus Oettinger.

Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, a spus că viitorul buget pentru agricultură va fi construit astfel încât să se reducă diferența dintre plățile medii către fermieri din statele membre. Comisia își propune să înjumătățească diferența dintre nivelurile actuale și 90% din media UE. „Mai mult, propunem o limitare a plăților la 60.000 de euro per fermier. Economiile generate de această plafonare pot fi redistribuite către fermierii mici, care sunt inima Europei rurale”, a spus Hogan.

Economiile rezultate din plafonare nu se vor transfera la bugetul UE, ci vor fi folosite la nivel național, a explicat Hogan. „Sumele vor fi folosite pentru plățile către micii fermieri și dacă mai rămân bani, aceștia pot fi folosiți pentru dezvoltare rurală”, a spus Phil Hogan, într-o conferință de presă.

Comisarul a menționat că România se numără printre țările în care nu vor scădea plățile directe către fermieri.