Ce eurodeputați vor influența politica agroalimentară a UE/România, slab reprezentată
La o săptămână după alegeri, peisajul eurodeputaților care vor modela politica agricolă în noua legislatură devine din ce în ce mai clar. Deși se revendică drept o putere agricolă, România nu are mulți eurodeputați specializați în agricultură.
Câțiva parlamentari experimentați în domeniul politicii agricole nu au reușit să obțină poziții bune pe listele lor naționale pentru a fi realeși, printre ei aflându-se francezul Benoît Biteau (Verzi/ALE), Jeremy Decerle (Renew) și Anne Sander (PPE).
Alții, precum Clara Aguilera din Spania (S&D), au ales să nu candideze.
Euractiv trece în revistă toți europarlamentarii realeși și pe membrii noi ai Parlamentului European care ar putea influența politica agricolă în mandatul 2024-2029.
Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta conduce cu 17 parlamentari cu experiență în agricultură. Urmează liberalii din Renew cu 11 și social-democrații (S&D) cu 10.
Spania a ales patru europarlamentari de centru-dreapta cu experiență anterioară în Comisia AGRI: Juan Ignacio Zoido, Esther Herranz, Gabriel Mato și Adrian Vazquez.
Carmen Crespo, fost ministru andaluz al agriculturii, e posibil să se facă parte din Comisia AGRI.
Din Germania vin noi aleși cu experiență în agricultură, printre ei numârându-se fermierii Stefan Köhler (EPP) din Bavaria și Christine Singer (Renew).
Norbert Lins de la PPE, fost președinte al AGRI, și Christine Schneider, un fost membu supleant în această comisie, și-au asigurat un alt mandat. Maria Noichl rămâne singura europarlamentară specializată pe probleme agricole pentru socialiștii germani, la fel ca și coordonatorul Verzilor/ALE din ultimul mandat, Martin Häusling.
Politica Franței este incertă din cauza alegerilor anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron în noaptea alegerilor europarlamentare din 9 iunie, dar Céline Imart de la Les Republicains pare să fie printre cei care vor juca un rol în politica agricolă a Parlamentului European.
Rassemblement National (ID) de extremă-dreapta îi trimite pe Gilles Pennelle, un consilier din Britanny, și pe Valérie Deloge, crescătoare de oi și politiciană regională din Bourgogne-Franche-Comté, ambii dornici să se alăture AGRI. Maurie Dauchy (ID), supleant în AGRI, a fost reales.
Herbert Dorfmann din Italia, coordonatorul PPE pentru agricultură în ultimul mandat, își va continua probabil munca privind politica alimentară și agricolă, precum și colegul său Salvatore de Meo. Se întorc la muncă și socialiștii Pina Picierno și Camilla Laureti, membrul Partito Democratico responsabil cu agricultură.
Europa Centrală și de Est îi păstrează pe deputații-cheie AGRI: Michal Wiezik (Renew) din Slovacia și Katarína Roth Nevedalova (NI), și Martin Hlaváček (Renew) din Cehia, Veronika Vrecionová (ECR) și Ivan David (ID). Noul partid Tisa din Ungaria, condus de Péter Magyar, va fi reprezentat de fermiera și scriitoarea Gabriella Gerzsenyi.
Fidesz (NI) îl are pe Győrffy Balázs, fermier și președinte al Camerei de Agricultură a Ungariei.
În Polonia, cel puțin 40 de fermieri și persoane specializate în agricultură au candidat la alegerile europene, dar niciunul dintre ei nu a câștigat suficient sprijin pentru a obține un loc la Bruxelles.
Doar două europarlamentare din partidul de extremă dreaptă polonez Konfederacja, Anna Bryłka și Ewa Zajączkowska-Hernik, care a lucrat în domeniul creșterii animalelor pentru producția de blănuri, sunt la curent cu problemele agricole.
O altă comisie parlamentară care se ocupă de agricultură este puternica Comisie pentru Mediu (ENVI), care s-a ocupat de mai multe dosare agricole, inclusiv reducerea pesticidelor, Legea pentru restaurarea naturii și noile reguli privind emisiile agricole.
Personalități-cheie precum președintele ENVI, Pascal Canfin (Renew) și europarlamentarii Cesar Luena (S&D) și Jessica Polfjärd (PPE), care au condus negocierile privind Legea pentru restaurarea naturii și, respectiv, regulile privind culturile modificate genetic, au fost realeși.
Comisarul european pentru Mediu și Pescuit, Virginijus Sinkevičius, un alt jucător important pentru reglementările agricole din mandatul anterior, este singurul europarlamentar ales din nou formata Uniune Democrată pentru Lituania și s-ar putea alătura grupului Verzilor/ALE.
Noul Parlament European își intră oficial în pâine pe 16 iulie cu sesiunea plenară constitutivă de la Strasbourg, unde deputații europeni vor decide componența comisiilor și subcomisiilor. La prima reuniune a Comisiei AGRI, deputații europeni își vor alege președinții și vicepreședinții.
România, slab reprezentată
Deși politicienii români se bat în piept că apără drepturile fermierilor și luptă pentru agricultura românească, listele nu au inclus mulți specialiști în agricultură. Singurul eurodeputat român cu o experiență îndelungată în agricultură este liberalul Daniel Buda, membru al AGRI în precedenta legislatură.
Un alt liberal, Daniel Motreanu, a fost membru supleant în această comisie.
de Monica Lotreanu 17 Iun 2024 12:29
de Maria Mihalcea 17 Iun 2024 12:43