Ministerul Agriculturii a publicat OUG prin care Coaliția PNL-PSD propune limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul stopării creșterii prețurilor.

UPDATE

Deși proiectul trebuia adoptat joi în ședința de Guvern, acesta va fi adoptat doar vineri.

Biroul de presă de la Palatul Victoria a transmis miercuri seară că "ședința va avea loc vineri (la o ora pe care o vom anunța ulterior) pentru a fi inclus pe agendă și proiectul privind reducerea prețurilor la alimente".

+++

Potrivit prevederilor actului normativ, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

- maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;

- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale;

- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată și agreată cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, prevăzută în Anexa OUG, cuprinde:

-  pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialități;

-  lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l;

-  brânză telemea de vacă vrac;

-  iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.;

-  făină albă de grâu ”000” 1 kg;

-  mălai 1 kg;- ouă găină calibru M 10 buc.;

- ulei de floarea soarelui 1 l;

- carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;

- carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc;

- legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;

- fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;

- cartofi proaspeți albi vrac;

- zahăr alb tos 1 kg.

Propunerile actului normativ au fost discutate de Guvern cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.

Actul normativ urmează să fie aprobat joi de Guvern, pe o perioadă de trei luni. Dacă prețurile vor scădea cu adevărat, atunci măsura ar mai putea fi prelungită cu încă trei luni.