Ce vor fermierii români care protestează azi în București și în mai multe județe
Fermierii organizează vineri proteste în mai multe județe din țară și în Capitală, nemulțumiți soluția găsite de UE și autoritățile române pentru cerealele ucrainene, care au distorsionat piața.
Protestele fermierilor, 7 aprilie, în fața sediului Reprezentanței Comisiei Europene la București / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestele fermierilor în București, 7 aprilie / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestele fermierilor în București, 7 aprilie / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestele fermierilor în București, 7 aprilie / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestele fermierilor în București, 7 aprilie / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestele fermierilor în București, 7 aprilie / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestele fermierilor în București, 7 aprilie / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestele fermierilor în București, 7 aprilie / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestele fermierilor în București, 7 aprilie / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestele fermierilor în București, 7 aprilie / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestele fermierilor în București, 7 aprilie / foto: Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro
Protestul e organizat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România - Forumul APPR.
Comisia Europeană a alocat o sumă totală 56,3 milioane de euro pentru fermierii din Bulgaria, Polonia și România afectați de importul de cereale din Ucraina. Din această sumă, România a primit 10,05 milioane euro. Suma va fi suplimentată, din bugetul național, cu alte 10,05 milioane euro.
Luna trecută, Ursula von der Leyen a declarat că banii pentru fermierii din prima linie nu sunt suficienți.
Fermierii români susțin că au nevoie de un ajutor mult mai consistent, unii vorbind chiar de miliarde de euro.
Care sunt solicitările adresate autorităților naționale și europene:
1. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei.
2. Asigurarea trasabilitatii importurilor printr-un control strict al calitatii și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.
3. Activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază.
Suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei.
4. Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durata a aplicarii masurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comertul cu Ucraina.
5. Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurc din strategia "De la fermă la consumator", a restricțiilor/condiționalitatilor cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor.
Ce spune Frans Timmermans
"Cred că sprijinul pe care îl primește România este legat de poziția în care se află în privința dezvoltării sale agricole. Contribuția pe care o primește este în relație cu natura agriculturii din România și, în același timp, știu că este încă un potențial uriaș, care rămâne neutilizat în ceea ce privește reforma, în privința investițiilor, și haideți să folosim anii următori pentru a face ca acest lucru să funcționeze mai bine”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans pentru Digi24, subliniind în același timp că aceste lucruri le-a spus și miniștrilor români.
Fermierii bulgari protestează la granița cu România
Ministerul de externe îi informează pe românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că Asociația Producătorilor de Cereale din Bulgaria a anunțat că organizează azi acțiuni de protest în zona punctelor de trecere a frontierei Ruse (corespondent PTF Giurgiu) și Kardam (corespondent PTF Negru Vodă), inclusiv prin blocarea cu tehnică agricolă a accesului auto în PTF menționate, precum și a circulației rutiere pe drumurile republicane (naționale sau europene) adiacente/aferente.
Se recomandă cetățenilor români să urmărească cu atenție situația din zonele respective, iar conducătorilor auto să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului.
Pe perioada desfășurării acțiunilor de protest, este posibil ca, pentru perioade de timp limitate, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere, precum și circulația prin PTF menționate și în zonele adiacente acestora. În această perioadă, este posibil să se formeze coloane de autovehicule, în special de automarfare.
Astfel, se recomandă turiștilor români să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă și alimente și că mențin în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri li se recomandă să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, inclusiv prin luarea în considerare a posibilității înregistrării unor timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei bulgare și prin asigurarea resurselor necesare de apă și alimente persoanelor transportate.
În acest context, este subliniată importanța informării corecte a cetățenilor români, a achiziționării din timp a vinietelor electronice și a achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.
Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina web a Agenției "Infrastructura Rutieră” - www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre R. Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției "Vămi” din R. Bulgaria: www.customs.bg.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.
Ministerul afacerilor externe recomandă, de asemenea, consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.
Comentarii