Autoritățile din Cehia au găsit noi dovezi în ceea ce privește diferențele de calitate între produsele vândute în pe piețele est-europene și cele vândute în vest.

Cehia va pune noi presiuni asupra Uniunii Europene astfel încât această să urmărească standardele produselor alimentare, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat că noi teste efectuate de minister și Facultatea de Chimie au arătat că produsele vândute în supermarketurile din Cehia aveau o cantitate mai mică de ingrediente principale decât versiunile acelorași produse vândute în Germania. Oficialul ceh a dat drept exemplu batoanele de pește care conțineau mai puțin pește în Cehia.

Și România a demarat o serie de teste, în colaborare cu autorități din Belgia, Germania și Olanda. Autoritățile române au prelevat 29 de probe din magazine locale și corespondentele lor din supermarketurile occidentale, care vor fi analizate comparativ de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, aparținând ANSVSA.

Dublul standard al produselor alimentare a devenit, în ultima perioadă, un subiect sensibil pentru statele membre UE din Europa de Est. Cehii, slovacii, ungurii, polonezii și românii consideră că este vorba de un exemplu al statutului lor de cetățeni de rangul doi comparativ cu vecinii lor din statele occidentale. Toate statele est-europene cer executivului comunitar să împiedice companiile să utilizeze ingrediente de calitate inferioară în produsele vândute pe piețele lor.

Cehii sunt însă hotărâți să nu lase lucrurile așa. Marian Jurecka a declarat că va prezenta noile sale dovezi la reuniunea de săptămâna viitoare a miniștrilor europeni ai agriculturii pentru a dovedi că problema este una reală. Obiectivul este modificarea legislației. „Cehii și alți consumatori din Uniunea Europeană au dreptul la aceeași calitate a produselor”, a subliniat Marian Jurecka.

De exemplu, testele efectuate în Cehia au arătat că firma daneză Tulip Food Co vinde în Cehia carne la conservă care alături de carne de porc conține și carne de pui în timp ce versiunea din Germania a aceluiași produs nu conține și carne de pui. Un purtător de cuvânt de la Tulip a precizat că cele două produse au un design similar, dar este vorba de produse diferite cu rețete diferite.

Ministerul Agriculturii din Cehia și Facultatea de Chimie au testat 21 de produse, inclusiv ciocolată, alimente conservate și congelate dar și produse non-alimentare precum săpun de rufe. În doar trei cazuri au fost identificate aceleași ingrediente.

Potrivit cifrelor Eurostat, pe ansamblu produsele alimentare sunt cu 25% mai ieftine în Cehia decât în Germania. Acest lucru reflectă atât costurile mai mici cât și standardele de viață din Cehia.

De altfel, și producătorii se apără spunând că își adaptează produsele în funcție de gusturile consumatorilor de pe care acestea sunt vândute. 

Reglementările Uniunii Europene nu interzic practica comercializării sub același brand a unor produs cu compoziții diferite pe alte piețe, cât timp lista de ingrediente reflectă exact conținutul produselor.