Guvernul vrea să elimine discriminarea și să asigure o predictibilitate mai mare a vânzărilor de cereale, în timp ce agricultorii se plâng de scăderea puternică a prețurilor în regiune, cu impact asupra noii recolte.

Statul va interveni pe piața cerealelor și va impune, pe filiera de comercializare, utilizarea unor contracte de vânzare-cumpărare unitare, atât pentru producătorii agricoli persoane fizice, cât și pentru producătorii persoane juridice, cu argumentul că vrea să evite astfel discriminarea și să asigure un grad ridicat de predictibilitate a activității de valorificare a cerealelor. Intervenția va fi reglementată prin ordonanță de urgență, deja redactată la nivelul Guvernului, scrie Profit.ro

"Ținând cont de începerea campaniei de recoltarea a cerealelor, se impune întărirea disciplinei și coresponsabilității partenerilor pe filiera de comercializare prin instituționalizarea utilizării unor contracte de vânzare-cumpărare unitare, pentru a evita discriminarea, ceea ce va asigura un grad ridicat de predictibilitate a activității de valorificare a cerealelor. Modificările propuse vizează o mai bună valorificare a producției de cereale, prin instrumentarea acestor contracte care să permită siguranța valorificării cerealelor de la fermier la procesator/comerciant, cât și conferirea unor prețuri echitabile pentru recuperarea cheltuielilor efectuate cu producția, cu atât mai mult cu cât preluarea la intervenție a cerealelor în situații de supraproducție nu este funcțională datorită prețului stabilit la 101euro/tonă", a fost scris în document.

Astfel, vânzarea cerealelor va fi realizată pe baza unor contracte model, aprobate de ministrul agriculturii.

Contactat de Profit.ro, președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, a explicat că modificarea este bună, dar întârziată, deoarece fermierii au început deja recoltarea și au încheiat contracte pentru livrarea de grâu și orz.

La sfârșitul săptămânii trecute, Pro Agro își manifesta „îngrijorarea” din cauză că prețurile la cereale scad continuu în bazinul Mării Negre, fără să existe vreo justificare, cu implicații majore asupra prețurilor pentru recolta nouă din România.

„În această situație și ținând cont de estimările privind o calitate bună și foarte bună a noii recolte de cereale, Pro Agro susține ferm, pentru toți fermierii, aplicarea unei strategii de preț bazată în mod agresiv pe calitatea produselor furnizate”, spunea Emil Dumitru, într-un comunicat de presă remis Agrointeligența.

„În contractele pe care comercianții le impun fermierilor sunt introduse numai clauze penalizatoare fără a exista și bonusări atunci când marfa comercializată are calități net superioare”, a explicat Dumitru.

Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Europeană, la sfârșitul lui mai 2017, România a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană. Astfel, companiile din România au exportat 7,15 milioane de tone, aproape un sfert din totalul exporturilor europene de cereale din recolta 2016-2017, în contextul în care România a fost al cincelea producător de cereale din UE, cu 6% din total.