Decizia Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cereale ucrainene, acuzate că destabilizează piețele agricole, "nu este acceptabilă", apreciază Comisia Europeană, care va evalua bazele juridice ale acestei măsuri, relatează La Tribune.

Executivul de la Bruxelles dă asigurări că "intenționează" să adopte un al doilea pachet de măsuri pentru agricultorii țărilor afectate, așa cum cer acestea de mai multe săptămâni. 

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, cerealele ucrainene destinate țărilor străine tranzitează prin Uniunea Europeană, deoarece ruta tradițională prin Marea Neagră este blocată. Dar din cauza unor probleme de logistică, stocuri de porumb, grâu sau floarea soarelui se adună în Polonia, făcând să scadă prețurile locale, ceea ce a dus la manifestații ale agricultorilor și la demisia ministrului polonez al agriculturii.

Confruntată cu această situație, Polonia a decis sâmbătă să interzică importul de cereale, ca și cel de zahăr, carne, fructe și legume, lapte, ouă și alte produse alimentare venite din Ucraina, până pe 30 iunie. O decizie similară a fost luată de Ungaria, care se limitează la cereale, oleaginoase și alte câteva produse. Obiectivul prezentat de cele două țări: să-și protejeze agricultorii.   

O decizie denunțată de UE

Decizii pe care le-a deplâns Comisia Europeană. "Este important de subliniat că politica comercială ține de competența exclusivă a UE și că acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile", a arătat luni purtătoarea de cuvânt a Executivului european, Miriam Garcia Ferrer. Care a adăugat că "în aceste vremuri dificile, este crucial să se coordoneze și alinieze toate deciziile în cadrul UE".

Comisia a arătat că "a cerut informații suplimemtare autorităților competente pentru a putea evalua aceste măsuri", în special bazele lor juridice.

În 2022, valoarea importurilor europene de produse agricole ucrainene a crescut cu 88% într-un an (la 13 miliarde de euro), sub impulsul cerealelor în special, cu importuri de zece ori mai mari (ca volum) de grâu ucrainean, potrivit cifrelor UE.

Noi ajutoare în discuție

Această problemă a saturării silozurilor nu este totuși nouă. Pe 20 martie, Bruxellesul propusese să scoată 56,3 milioane de euro din rezerva de criză agricolă a UE pentru a-i susține pe cultivatorii destabilizați din Polonia, România și Bulgaria. Zece zile mai târziu, aceste trei țări, împreună cu Ungaria și Slovacia, au cerut instituției să instituie ajutoare suplimentare pentru agricultorii acestor țări afectați de aceste importuri provenite din Ucraina.

Un sprijin care s-ar putea concretiza. "Avem în vedere un al doilea pachet (de ajutoare), este în discuție", a dat asigurări Miriam Garcia Ferrer, afirmând că Bruxelleul "ia în considerare impactul (...) asupra țărilor din prima linie".

La rândul lui, Ministerul ucrainean pentru politică agricolă și-a exprimat în acest weekend "regretul" pentru această decizie a Varșoviei.

"Agricultorii polonezi se confruntă cu o situație dificilă, dar agricultorii ucraineni fac față situațieii celei mai grave", a arătat acesta.

El a propus de altfel ca cele două țări să găsească în zilele următoare un acord de natură sa le satisfacă reciproc.

UE pregătește un nou pachet de ajutor pentru grâul ucrainean 

Chestiunea interzicerii grâului ucrainean, anunțată în weekend de Polonia și Ungaria pentru a-și proteja producătorii, s-a aflat pe masa de lucru a Comitetului Special pentru Agricultură, relatează Ansa.

În ceea ce privește situația prețurilor cerealelor, afectate de importurile din Ucraina prin ''coridoarele de solidaritate'', UE a apelat la rezerva de criză a PAC, în valoare de 500 de milioane pe an, pentru a aloca peste 56 de milioane Varșoviei, Sofiei și Bucureștiului.

 29,5 milioane de euro au mers în Polonia, țară care anterior a primit alte 17,5 milioane de euro din rezervă, pentru măsuri împotriva crizei gripei aviare. Tot din aceeași rezervă și tot pentru gripa aviară, însă cea din Italia, fuseseră alocate alte 27,7 milioane de euro.

În ceea ce privește un nou pachet de sprijin menit să reducă presiunea asupra prețurilor cerealelor în țările vecine cu Ucraina, ''sperăm că propunerea va fi prezentată foarte repede în următoarele zile'', a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Sursa: RADOR