Planul Național Strategic (PNS) trebuie să fie un instrument util pentru fermieri și pentru agricultura României, nu pentru consultanți sau reforme pe hârtie, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

„Dialogul cu reprezentanții mediului antreprenorial este extrem de util în definitivarea Planului Național Strategic pentru agricultură. Săptămâna următoare demarăm calendarul consultărilor cu fermierii, pe sectoare de activitate”, a spus Chesnoiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Obiectivul meu este să transmitem la Bruxelles un document coerent, care să răspundă cu adevărat așteptărilor fermierilor și nevoilor reale ale agriculturii românești. PNS trebuie să fie un instrument util pentru fermieri și pentru agricultura României, nu pentru consultanți sau reforme pe hârtie”, a mai spus ministrul, după o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

El a reamintit că a solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene în privința termenului de transmitere a Planului Național Strategic, având în vedere întârzierile în adoptarea reformelor Politicii Agricole Comune.

România este unul dintre cele nouă state membre UE care nu au depus propunerea privind PNS până la termenul limită de 31 decembrie 2021.

Potrivit comunicatului transmis de minister, principalele teme de discuție cu delegația CNIPMMR au vizat domeniul îmbunătățirilor funciare și accesul la fondurile europene ce vor fi disponibile prin PNS din anul 2023, cu accent pe construcția de depozite regionale și finanțarea investițiilor în energia verde.

De asemenea, ministrul a discutat cu antreprenorii și despre situația forței de muncă în agricultură, dotarea atelierelor de pregătire practică ale liceelor agricole, precum și implicațiile creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru agricultură și industria alimentară.