Miniștrii Agriculturii din cinci state membre UE - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia - au cerut într-o scrisoare blocului comunitar să modifice și să extindă reglementările care restricționează importul de produse agricole ucrainene.

Conform scrisorii, interzicerea importurilor adoptată în 2 mai nu se aplică bunurilor importate conform contractelor finalizate înainte de acea dată, ceea ce creează riscul ca acele contracte care sunt nedatate să fie autorizate de autoritățile vamale, precizează PAP, preluată de Reuters.

Ca rezultat, există riscul unor abuzuri, în timp ce autoritățile vamale nu dispun de instrumentele necesare pentru verificarea și examinarea unor astfel de documente, susțin miniștrii. Aceștia au cerut ca restricțiile privind importurile să fie extinse până la finalul anului, notează Agerpres.

La începutul lunii, Comisia a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind importul unui număr limitat de produse din Ucraina, după ce fermierii din cele cinci state s-au plâns că nu pot concura cu produsele ucrainene mai ieftine.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere "circumstanțele excepționale" cu care se confruntă Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui – originare din Ucraina.

Măsurile au intrat în vigoare la 2 mai și vor fi aplicate până la 5 iunie 2023.

Dacă situația o va impune, Comisia va prelungi măsurile și după data de 5 iunie.

Comisia Europeană a precizat că ar putea face o evaluare a situației și pentru alte produse.

Politica agricolă comună și provocările fără precedent ale pieței agro-alimentare

Mai mult pe EurActiv »