Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, transmite, de Ziua Internațională a Pădurilor, că, atât timp cât PSD va fi la guvernare, "niciun metru pătrat de pădure nu se va vinde".

"Asta vreau să le transmit și tuturor angajaților Romsilva. Avem soluțiile concrete astfel încât să nu dăm posibilitatea vânzării suprafețelor de pădure, dar să și respectăm jaloanele din PNRR și principiile OECD", a transmis Marcel Ciolacu într-un mesaj postat pe fACEBOOK.

El a anunțat și că PSD va propune și susține măsuri de regenerare a pădurilor, astfel încât să crească suprafața forestieră a țării. Mai mult, PSD va propune înăsprirea legislației astfel încât tăierile ilegale să fie pedepsite la fel de dur precum corupția, a mai adăugat șeful PSD.

Conform cifrelor din Inventarul Forestier Național (Ciclul II), citate de Greenpeace, jumătate din lemnul care dispare din pădurile din România nu are acte. Asta înseamnă aproximativ 20 milioane de metri cubi anual, din care doar 200.000 de metri cubi furați sunt capturați.

De-a lungul istoriei sale, România a fost o țară acoperită în mare parte de păduri. Suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultima sută de ani, ajungând azi la doar 29%, cu mult sub media europeană de 43%. În fiecare oră, mai dispar, conform ultimelor estimări, aproximativ 6 hectare de pădure din tăieri legale și ilegale.

Greenpeace amintește și că tăierile ilegale din pădurile României sunt un subiect dezbătut deja de prea mult timp. Mai grav e că autoritățile au la dispoziție toată tehnologia necesară pentru a urmări tăierile de lemn, dar nu o folosesc. Operaționalizarea unui SUMAL eficient întârzie de ani de zile, ignorând soluții precum imaginile satelitare de înaltă rezoluție și a camerelor de supraveghere la intrarea în depozite.