Europarlamentarul Dacian Cioloș le cere "co-premierilor Ciucă și Ciolacu" să nu joace viitorul agriculturii românești, credibilitatea, prestigiul și greutatea României în Uniunea Europeană pe mâna unui ministru "incompetent".

"Problemele fermierilor afectați de importul de cereale din Ucraina au nevoie de soluții, atât la nivel național, cât și european. De săptămâni bune atrag atenția Guvernului, șefilor coaliției, Ciucă și Ciolacu, și ministrului Daea să nu trateze politicianist și populist această situație, care nu face decât să alimenteze un curent antieuropean în țară, suflând în pânzele AUR. La fel, la Bruxelles, le-am spus celor de la Comisia Europeană să fie atenți la această problemă și să nu o trateze superficial, pentru că altfel încurajează tocmai aceste reacții populiste. De aceea, ca să fie limpede (și o spun inclusiv cu experiența mea de fost comisar european), Guvernul și Comisia Europeană au partea lor egală de responsabilitate pentru rezolvarea acestei situații", a transmis, vineri, Dacian Cioloș.

El a adăugat că despăgubirile "argumentate superficial și negociate dezastruos" la Bruxelles de ministrul Daea sunt doar puțin mai mult decât "praf în ochii fermierilor".

"Chiar și un al doilea pachet de despăgubiri, care ar trebui să fie aprobat în săptămânile următoare, nu va reuși să peticească decât parțial nevoile agricultorilor români și nu face decât să compenseze parțial pierderi din trecut. E nevoie acum de soluții pe termen mediu. Lozinci de genul <Bruxelles-ul nu ne ascultă> sau <Bruxelles-ul nu ne-a dat> sunt găselnițe populiste făcute să scape pielea unui ministru incapabil să facă față provocărilor cu care sunt confruntați agricultorii români", a mai transmis eurodeputatul.

Cioloș susține că  Guvernul trebuie să fie capabil să pună pe masă un plan coerent de acțiune, cu soluții gândite pe termen mediu, pe care să-l negocieze cu Comisia Europeană și cu celelalte state membre UE și reamintește că zilele acestea a avut mai multe discuții cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, și cu comisarul european pentru ajutor umanitar, Janez Lenarcic. 

Acesta le-a propus oficialilor europeni unele posibile soluții, despre care spune că merită preluate și discutate cu statele membre: 

•Agențiile internaționale umanitare, precum World Food Programme, care sunt finanțate inclusiv de UE, ar putea fi sprijinite să cumpere cereale direct din Ucraina și să se ocupe de transportul acestora, inclusiv când aceste cereale traversează teritoriul UE, pentru a ne asigura că acestea nu perturbă piața internă UE;

•Alternativ, aceleași agenții umanitare internaționale ar putea cumpăra cereale direct de la producătorii europeni, mai ales din statele membre cu piețele locale de cereale mai afectate, pentru a mai ridica presiunea de pe aceștia, nu de la traderi sau intermediari;

•Statele membre și instituțiile europene trebuie să se pună de acord pentru a asigura un tranzit controlat al cerealelor ucrainene pe teritoriul UE, cu sprijin financiar și logistic pentru statele de la granița cu Ucraina, care sunt cel mai afectate, cu certificate de însoțire acoperind atât cantitatea, cât și normele fitosanitare ale UE. 

De asemenea, Dacian Cioloș atrage atenția că fermierii reclamă faptul că România este tranzitată de camioane supraîncărcate, că presiunea pe logistica de transport deja deficitară a dus la creșterea exagerată a tarifelor și a timpilor de așteptare, în condițiile în care depozitele sunt încă pline cu cereale care nu au fost vândute.

O bună parte din aceste probleme pot fi rezolvate direct la nivel național, dacă instituțiile statului român și-ar face cu adevărat treaba, mai spune el, adăugând că:

•E nevoie de asigurarea unor fluxuri separate în vămile românești, cu culoare de tranzit pentru produsele ucrainene;

•Asigurarea trasabilității produselor agricole și control strict al provenienței acestora;

•Acordarea de urgență a despăgubirilor pentru fermierii afectați de seceta de anul trecut, pe care Ministerul Agriculturii nu le-a plătit nici până acum. 

"Ca întotdeauna, sunt gata să îmi pun la dispoziție toate cunoștințele, experiența și contactele pe care le pot mobiliza pentru rezolvarea acestei situații.  Fermierii au nevoie de sprijin. Soluții există. Important este să nu plece după fenta celor care preferă să facă scandal și să dea vina pe UE, în loc să pună osul la treabă și să le găsească", a mai punctat fostul comisar european pe Agricultură.

Le cer co-premierilor Ciucă și Ciolacu să nu joace viitorul agriculturii românești, credibilitatea, prestigiul și greutatea României în Uniunea Europeană pe mâna unui ministru incompetent și a unor interese politicianiste mărunte. Această situație e un test de maturitate pentru România, care trebuie arate că poate să joace un rol proactiv în interiorul UE pentru a-si rezolva o problemă și nu să arunce din nou vina pe „agenturi străine” care ne vor răul", a conchis Dacian Cioloș.