Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, la Alba Iulia, că alerta transmisă de autoritățile italiene Comisiei Europene se referă strict la produsele firmei de lactate Brădet, și nu la toată producția românească de brânză.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă alerta autorităților italiene privind brânza cu E-coli vizează toate produsele românești, Dacian Cioloș a spus că, deși inițial a fost o eroare în acest caz, ea a fost corectată și alerta actuală de la nivel european nu vizează toată producția românească de brânză, ci doar produsele firmei Brădet, scrieNews.ro.

"Nu e vorba de toată producția. Am cerut încă de vineri clarificarea situației cu Comisia Europeană vis-a-vis de alerta care a fost făcută de italieni și am înțeles că problema acolo a fost. A fost o alertă greșit dată de autoritățile italiene care o dată că au vorbit de laptele de oaie, și nu de laptele de vacă (…) În sistemul acesta de alertă autoritățile statelor membre introduc elementele de alertă, ele doar sunt centralizate la Comisie (n.r. - Comisia Europeană) și apoi sunt trimise toate statele membre din piața comună. Și înțeleg că alerta a vizat doar produsele de la Brădet, și nu altele”, a precizat Cioloș.

Premierul a adăugat că, din punctul său de vedere, lucrurile sunt clare, precizând că a anunțat Comisia Europeană prin Reprezentanța României de la Bruxelles că, dacă situația nu va fi clarificată, va lua poziție deoarece nu acceptă "erori care au impact asupra economiei agro-alimentare românești”.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, alerta a vizat greșit inițial produsele din lapte de oaie și înțeleg că a fost corectată apoi cu lapte de vacă, și nu la nivel național pentru toate produsele românești, ci pentru produsele care într-adevăr au fost identificate. Aceasta este poziția mea și dacă se întâmplă să fie lucrurile altfel, am și transmis către reprezentanța noastră de la Bruxelles către Comisia Europeană că dacă lucrurile nu vor fi clarificate eu voi lua o poziție foarte clară. Nu pot să accept astfel de erori care au impact asupra economiei agro-alimentare românești”, a mai spus Cioloș.

La notificarea Italiei, Comisia Europeană a emis săptămâna trecută o alertă referitoare la infectarea cu E.Coli a unui produs de brânză din lapte de oaie din România, țările afectate de măsură fiind România, Italia, Franța și Germania, potrivit site-ului CE, unde se arată că gradul de risc este serios.

Ministerul italian al Sănătății a cerut reevaluarea eficienței sistemului de alertă sanitară în statele membre UE, după ce analizele au arătat că brânza de la Lactate Brădet pe care a consumat-o copilul de un an și două luni din Florența internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminată cu bacteria E.Coli, a anunțat vineri Asociația Unităților Sanitare din regiunea Toscana, citată de portalul Firenze Today.

Analizele realizate de autoritățile italiene au confirmat că brânza produsă de societatea S.C. Brădet S.R.L. și consumată de o familie de români din Peninsulă era infectată cu bacteria E. Coli.

Sâmbătă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că autoritățile italiene au admis faptul că, din eroare, au emis o alertă privind o brânză de oaie de la SC Brădet, în loc de brânză de vacă.