Eurodeputatul Dacian Cioloș i-a cerut luni ministrului Petre Daea să ofere informații în legătură cu plata subvențiilor pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu, susținând că acestea sunt blocate.

Plata acestor subvenții și a ajutoarelor pentru cei afectați de seceta din 2022 ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, dar oamenii nu își primesc încă banii.

"Procesul a început greu și a avut formule de calcul greșite, iar asta a însemnat timp pierdut și agricultori lăsați aproape de un an fără banii care li se cuvin", spune fostul comisar pentru agricultură și premier Dacian Cioloș.

"După un an agricol foarte greu, în care fermierii au fost confruntați cu o secetă fără precedent, cu uriașe creșteri de prețuri la îngrășăminte, furaje, energie și combustibil, ministrul Daea și ministerul pe care îl conduce, precum și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură oferă încă o dovadă a nepăsării față de cei pe care ar trebui să îi sprijine: sistemul informatic pentru efectuarea acestor plăți nu este pregătit, modulele de plată nu sunt gata, personalul va fi sufocat de campania scurtă de primire a cererilor, ba, mai rău, nu a fost contractată nici măcar o firmă care să dezvolte aceste module în sistemul de plăți, APIA nemaiavând suport IT de la începutul anului", scrie pe Facebook Cioloș.

El îi cere ministrului agriculturii Petre Daea să iasă public și să spună că nu are dreptate, "cu argumente, sau să spună că e vremea să lase pe altcineva, mai eficient, la conducerea ministerului".

"Știu că domnului Daea îi place să spună că este tot timpul pe teren, că lucrează neîncetat zi și noapte. Sper ca fermierii să vadă și rezultate, nu numai spectacol, întârzieri și lucruri făcute de mântuială. Pentru mine, un lucru este clar: fiecare zi care trece fără ca aceste subvenții să ajungă la fermieri face ca sectorul agricol românesc să fie și mai vulnerabil. Așa cum i-am transmis deja președintelui PSD, Marcel Ciolacu, fiecare zi în care îl ține pe domnul Daea în fruntea Ministerului agriculturii este încă o zi în care fermierii români sunt împinși spre faliment", mai scrie Dacian Cioloș.