Premierul Dacian Cioloș a anunțat marți că TVA-ul pentru lucrările agricole, dar și pentru livrarea de inputuri necesare sectorului agricol, cum ar fi semințe, îngrășăminte, pesticide, ar putea scădea de la 1 august anul acesta de la 20% la 9%.

"Vrem să propunem ca de la 1 august anul acesta TVA-ul pentru lucrări agricole, pentru livrarea unor inputuri necesare sectorului agricol, cum ar fi semințe, îngrășăminte, pesticide și alte produse necesare însămânțării sau cultivării plantelor în agricultură, dar și pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole și întreținerii culturilor agricole, TVA-ul pentru achiziția acestor inputuri și pentru prestarea acestor servicii să scadă de la 20% la 9%", a spus, marți, Cioloș la începutul ședinței de Guvern, scrie Agerpres.

Premierul a explicat că prin această măsură fiscală se are în vedere creșterea productivității, dar și scoaterea "la lumină" a anumitor servicii care "se prestează în agricultură și care, în anumite cazuri, în momentul de față, se realizează la negru".

Cioloș mai speră ca această măsură să se repercuteze pozitiv și asupra prețurilor pe care furnizorul de inputuri în agricultură le vor propune agricultorilor.

"Ne așteptăm să vedem această reducere a TVA-ului reflectată și în prețul pe care furnizorii de îngrășăminte, de semințe, de produse de întreținere a culturilor agricole le vor propune agricultorilor. O să vă rog la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Agriculturii să monitorizăm acest lucru și să facem publică diferența de prețuri pe care o vom putea observa începând de mâine pentru că sunt convins că și agricultorii la rândul lor vor face acest lucru pentru că este în interesul tuturor, și al furnizorilor de inputuri dar și al agricultorilor și al economiei din România, să avem o agricultură mai performantă, care să folosească inputuri de calitate", a adăugat premierul Cioloș.