Afaceri agricole în valoare de peste 170 de milioane de euro, cu un total de peste 1.800 de angajați, au intrat, în primele șase luni ale anului, în insolvență, principalul motiv al acestui lucru fiind întârzierea subvențiilor, potrivit unei analize realizate de Casa de Insolvență Transilvania (CITR), citată de Mediafax.
 
"Agricultura a fost în primul semestru al anului unul dintre principalele sectoare afectate de insolvență, afaceri de peste 170 milioane euro fiind afectate, principalul motiv fiind întârzierea plății subventiilor", se notează în analiza realizată de Casa de Insolvență Transilvania (CITR).
 
Societatea, cu un portofoliu de peste 800 de proceduri, a realizat o analiză a cauzelor ce au dus la insolvențele companiilor cu impact major în economie (companii cu valoarea activelor imobilizate mai mare de un milion de euro).
 
Analiza arată că, în primele șase luni ale acestui an, valoarea afacerilor din agricultura în insolvență a crescut cu 3.400% față de aceeași perioadă a anului trecut.
 
Astfel, dacă valoarea activelor societăților din agricultură cu active imobilizate mai mari de un milion de euro care au intrat în insolvență în primul semestru al anului 2015 cumula doar cinci milioane de euro și afecta puțin peste 100 de angajați, prima jumătate a acestui an a adus schimbări importante: afaceri agricole de peste 170 de milioane de euro, cu un total de peste 1.800 de angajați, sunt acum în insolvență.

Cu alte cuvinte, valoarea afacerilor din agricultura în insolvență a crescut cu 3.400% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit analizei.
 
"Chiar dacă nu au intrat semnificativ mai multe societăți agricole mari în insolvență față de anul trecut, efectul resimțit în economie a crescut considerabil. Analiză CITR arată că valoarea afacerilor agricole care au intrat în procedura de la începutul acestui an a crescut de 34 de ori, asta pentru că au fost declarate insolvente firme mari, cu impact important în economia națională. Este efectul de domino", a declarat Andreea Cionca – Anghelof, Managing Partner CITR.
 
Potrivit analizei, cele mai importante companii care s-au confruntat cu lipsă lichidităților și încearcă acum să se redreseze sunt grupul Interagro, Agrofam Holding SRL din Ialomița, Samavia SRL din Satu Mare și Senator Prodimpex SRL din Vrancea.