Premierul Nicolae Ciucă a avut marți seară o întâlnire cu fermierii, procesatorii și reprezentanții marilor rețele de magazine. Printre decizii se numără reducerea prețului laptelui de consum pentru o perioadă de șase luni

"Am convenit cu procesatorii și retailerii o reducere a prețului laptelui de consum pentru o perioadă de șase luni, atât ca beneficiu pentru consumatorul final, cât și ca sprijin pentru industria de profil care se va bucura de o creștere a cererii pe piața internă", a scris premierul, miercuri, pe Facebook.

Pentru compensarea pierderilor cauzate de războiul din Ucraina, crescătorii de vaci de lapte vor primi în acest an ajutoare în valoare de 43,6 milioane euro, care vor fi distribuite în două tranșe, câte una în fiecare jumătate a anului, a mai precizat Ciucă.

De asemenea, după ce va crește numărul de școli în care se oferă o masă caldă, frecvența acordării de produse lactate elevilor va fi crescută de la trei zile pe săptămână - la toate zilele în care cei mici frecventează cursurile, a mai adăugat acesta.

"Pentru susținerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătățită și adaptată măsura de acordare a primei de 10% din valoarea producției prelucrate în țară. Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului și va fi gata cât mai repede posibil. Aceste măsuri sunt importante pentru optimizarea traseului de la fermier până la raft și urmăresc interesul consumatorului român", a conchis el.

La întâlnirea de la Palatul Victoria de marți seară au participat ministrul Agriculturii, Petre Daea, reprezentanți ai Cancelariei prim-pinistrului, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Consiliului Concurenței.

Guvernul promite că discuțiile între fermieri, procesatori și rețelele marilor magazine vor continua la nivelul Ministerului Agriculturii.