Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca împreună cu Consiliul Concurenței să-i prezinte măsurile discutate și cu fermierii despre tot ceea ce înseamnă industria laptelui.

Ciucă a reamintit la începutul ședinței de Guvern de joi că "au fost discuții care au fost agreate cu procesatorii și retailerii".

"Practic, discutăm despre toți jucătorii aflați pe acest lanț și știu, până în acest moment, că au fost acceptate aceste decizii de către majoritatea procesatorilor și au contribuit împreună cu lanțurile de comercializare la scăderea prețului laptelui la raft. Totodată, la acea întâlnire am discutat că veți desfășura și se va coordona de la nivelul Ministerului Agriculturii un grup de lucru fermieri/procesatori pentru a lua măsurile care se cuvin pentru decizii pe termen mediu și lung, astfel încât să nu mai întâmpinăm astfel de probleme. Dacă puteți să prezentați acum câteva date pe acest subiect...", a spus Ciucă.

Petre Daea a luat cuvântul și a afirmat că, potrivit celor stabilite, de la 1 mai "m-am dus personal să văd care este situația în magazine, la raft, să văd dacă s-a operaționalizat această măsură care trebuia și implementată la data de 1 mai. Discutând și cu domnul președinte al Consiliului Concurenței, astăzi am primit informația de la domnia sa că 70% dintre operatorii care sunt pe piață ar fi în situația să răspundă la acea înțelegere și la acel acord", a spus Daea.

Ciucă l-a întrebat pe ministru dacă "ar fi sau sunt deja în situația" de a reduce prețul lapteului.

Ministrul Agriculturii a răspuns: "Dumnealui spune că sunt în situație. Ce vă pot spune eu foarte clar și exact: așa cum ați dispus, în fiecare dimineață la orele 7:30 eu am videoconferință cu țara și structurile județene îmi prezintă pe cele două produse, pe de-o parte, bonul care atestă valoarea respectivă și dacă s-a operat reducerea; până la această dată, nu peste tot s-a realizat acest lucru...".

În timpul ședinței, a venit la masă și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, iar premierul a spus că speră că acesta "poate să ne dea date concrete".

"Așa cum a menționat și domnul ministru,  toate marile lanțuri de magazine participă la program. Majoritatea procesatorilor au declarat intenția de a participa și faptul că participă la program. În esență, avem un mare producător care e încă în discuții și cu noi, cerând clarificări, și cu lanțurile de magazine. Acum, aplicarea, desigur, diferă de la magazin la magazin, pentru că sunt sute de magazine și sunt câteva zeci de produse, deci vorbim, pe ansamblu, de câteva mii de produse la care trebuie operate aceste reduceri. Deci evident că aplicarea nu e integrală în momentul de față și ne așteptăm să mai dureze câteva zile până s-o vedem generalizată în toate magazinele lanțurilor și la toate gamele producătorilor", a răspuns Chirițoiu.

Șeful Guvernului, vizibil iritat, i-a transmis că el a înțeles la vremea respectivă că era vorba de anumite prețuri care au fost deja asumate prin contractele semnate și acelea trebuia să se deruleze, iar Chirițoiu a răspuns afirmativ.

"Noi avem Monitorul Prețurilor, deci avem imaginea tuturor prețurilor la toate alimente din marile lanțuri de magazine. Avem această bază de date și vom compara prețurile la 11 aprilie, data la care s-a ajuns la acest acord, în prezența dumneavoastră, și prețurile pe care le practică ei. În măsura în care vedem că nu este aplicată o reducere de 20%, vom cere clarificări. E posibil ca uneori să nu fie lapte românesc, și atunci să nu intre în programul de reducere, iar asta nu vedem în Monitor; noi vedem numai prețurile, deci nu pot să știu ce proveniență are laptele. E posibil să fi fost deja în promoție la 11 aprilie și atunci să nu apară reducerea. Deci, acolo unde o să vedem discrepanțe, unde nu vedem o reducere de 20%, o să cerem clarificări comercianților", a replicat Bogdan Chirițoiu.

În final, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut acestuia să clarifice toate chestiunile.