Comisia Europeană nu intenționează să le permită fermierilor derogări suplimentare de la măsurile de mediu pentru încă un an pentru a stimula producția de cereale, potrivit comisarului UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Decizia urmează să fie luată în pofida presiunii în creștere din partea statelor membre.

Pentru a contracara impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, UE a permis anterior derogări temporare de la anumite cerințe de mediu în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), atât în 2022, cât și în 2023. Recent o coaliție de state membre a lansat o campanie pentru ca aceasta să continue până în 2024.

Relaxarea măsurilor ecologice a avut ca scop maximizarea capacității de producție a cerealelor în UE, în contextul temerilor legate de lipsa de cereale după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează EURACTIV.

Concret, acest lucru ar implica extinderea scutirilor temporare de la regula privind rotația culturilor și utilizarea terenurilor necultivate – cu alte cuvinte, suprafețe agricole rezervate pentru biodiversitate – și pentru anul viitor.

Setul de derogări include, de asemenea, norme mai flexibile privind pășunatul pe pajiști permanente și pregătirea solului pentru cultivarea culturilor în perioadele de toamnă și iarnă din 2023 și 2024.

Este puțin probabil să fie acceptate aceste cereri, potrivit comisarului UE pentru agricultură.

Schimbarea circumstanțelor

”Comisia nu s-a gândit la extinderea [scutirilor de mediu], deoarece situația s-a schimbat”, le-a spus el europarlamentarilor din Comisia pentru agricultură a Parlamentului European.

El a mai menționat că, având în vedere că derogările anterioare au reprezentat o ”situație excepțională”, Executivul UE ”nu are dreptul să ia o altă decizie de punere în aplicare în acest sens”. Ca atare, o decizie de extindere a scutirilor ar necesita ”o întreagă procedură legislativă”, a explicat el.

”Ar trebui să schimbăm legislația de bază pentru că nu putem lua o altă decizie de implementare. A fost posibil să facem asta doar [atunci]”, a explicat el.

Comisarul a subliniat că decizia inițială a fost luată într-un context diferit, în care exporturile de produse alimentare cheie de la cele două mari țări agricole (Ucraina și Rusia - n.r.) au scăzut vertiginos, iar producția de cereale din UE era de așteptat să fie mai mică din cauza condițiilor meteorologice extreme.

”Unele state membre chiar au introdus o interdicție de export – astăzi situația este total diferită, ne gândim acum la interdicții de import”, a subliniat el, adăugând că UE ”poate că nu ar trebui să-și mărească suprafețele cultivate” din moment ce există un surplus de cereale.

În balanță

Cu toate acestea, contactat de EURACTIV, un oficial al Comisiei a fost mai ezitant, explicând că Executivul UE încă se gândește dacă să ia sau nu această decizie.

Oficialul a precizat pentru EURACTIV că CE intenționează să ia o decizie la ”începutul toamnei” – deci, în următoarele câteva săptămâni. În acest fel, decizia va veni înainte de însâmânțările de iarnă și de primăvară, permițând un impact maxim, a explicat el.

Oficialul a adăugat că decizia „se bazează în mare măsură” pe estimările de producție, menționând că executivul UE încă nu are suficiente informații de la unele state membre pentru a lua decizia.

Potrivit oficialului, 10 state membre încă nu au reușit să furnizeze Comisiei informații despre producție și rezerve, în ciuda faptului că sunt obligate legal să furnizeze Comisiei date lunare privind stocurile de alimente esențiale și hrană pentru animale.

Dacă va fi confirmată oficial de Executivul de la Bruxelles, decizia de a nu extinde scutirile va fi salutată de grupurile ecologiste care au avertizat în repetate rânduri că, în contextul crizei climatice, UE nu își poate permite să sacrifice mediul pe altarul securității alimentare.

La începutul lunii iunie, peste 100 de organizații ale societății civile au cerut Comisiei să nu permită alte derogări într-o scrisoare deschisă comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Este puțin probabil ca decizia să mulțumească asociația fermierilor UE COPA-COGECA, care a făcut presiuni pentru extinderea derogărilor din cauza impactului acestor condiții climatice asupra anului agricol următor.