Creșterea producției de alimente în Europa este o prioritate în lumina războiului din Ucraina, iar Comisia Europeană încurajează statele membre să facă acest lucru prin Politica Agricolă Comună (PAC), a spus comisarul pentru agricultură.


Versiuni ale acestui articole sunt disponibile în engleză, germană, franceză, poloneză, bulgară, spaniolă, croată, italiană. Articolul este parte a suplimentului How the Ukraine war is reshaping the CAP.

În discursul său adresat Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European din 4 aprilie, comisarul Janusz Wojciechowski a spus cu fermitate că blocul trebuie să își crească producția de alimente, chiar dacă i-a asigurat pe europarlamentari că UE nu se confruntă în prezent cu o amenințare pentru securitatea alimentară.

„Trebuie să acționăm cu aceste măsuri pe termen scurt pentru a aborda problemele legate de securitatea alimentară și de accesibilitate acum”, a spus el, subliniind că „nu putem prevedea cum se vor dezvolta lucrurile în cursul anului sau în viitorul apropiat”, a spus el. Este „pur și simplu prudent să sprijinim fermierii noștri să producă mai multe alimente atât timp cât pot”.

Pentru a ajuta statele membre în acest sens, comisarul a vorbit despre acțiunile preconizate de executivul UE.

În mod specific, Wojciechowski a cerut statelor membre să ia în considerare „noile contexte geopolitice” în planurile naționale strategice ale Politicii Agricole Comune (PAC).

Săptămâna trecută, Comisia a trimis scrisori de observație celor 19 state membre care și-au prezentat planurile la timp. Scrisoarea se concentrează pe punctele tari și punctele slabe din fiecare plan, sugerând zone de îmbunătățire.

Aceste scrisori au încurajat, de asemenea, țările UE să-și revizuiască planurile pentru a consolida elementele pentru a crește reziliența și independența sectorului în contextul războiului din Ucraina. „Acele planuri erau planuri pe timp de pace. Și acum este vreme de război”, a explicat el.

Ca atare, aceste planuri ar trebui adaptate pentru a se concentra mai mult pe reziliența sectorului agricol, a explicat el.

„Acum ne așteptăm ca cele 19 state membre să abordeze observațiile și să trimită o versiune revizuită a planurilor”, a explicat comisarul. Cu toate acestea, exact ce înseamnă acest lucru în practică este deschis interpretării statelor membre, deși Comisia a prezentat anterior mai multe sugestii, inclusiv creșterea producției de biogaz.

Un alt mod în care Comisia speră să crească producția este prin relaxarea regulilor privind mai multe măsuri de mediu. Aceasta include o derogare care permite fermierilor să planteze culturi în zone de interes ecologic. Potrivit comisarului, aceasta este o „derogare excepțională și temporară pentru a permite producerea oricăror culturi pe terenuri nedorite în acest an, menținând în același timp nivelul complet al plăților pentru ecologizare pentru fermieri”, a spus acesta.

Potrivit celor mai recente prognoze comerciale ale Comisiei, aceste noi măsuri ar trebui să crească terenul utilizabil pentru cultivarea cerealelor, ceea ce va influența în mod pozitiv producția agricolă a UE. Între timp, unele state membre folosesc alte flexibilități pentru a modifica cerințele existente de import legate de pesticidele pentru hrana animalelor.

Totuși, unii deputați europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planuri, care au provocat, de asemenea, neliniște în rândul activiștilor de mediu. „Ne uităm la patru milioane de hectare care vor fi puse deoparte anul viitor. Este oare ceea ce ar trebui să facem?”, a întrebat europarlamentarul de centru-dreapta Christine Schneider, în timp ce Luke Flanagan (din grupul de stânga) a cerut o evaluare a impactului asupra efectelor unei astfel de derogări.