Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, va efectua o vizită de două zile în România, în perioada 13-14 mai.

Luni, comisarul se va întâlni cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după care va avea un dialog cu asociațiile fermierilor și cu reprezentanți ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Marți, Wojciechowski va vizita portul Constanța și își va încheia deplasarea în România vizitând Crama Rasova și proiecte finanțate de UE.

„Aștept cu nerăbdare să sosesc în România pentru o vizită care va oferi o serie de oportunități importante. În primul rând, aceasta va fi o ocazie de a participa la reuniuni constructive cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și cu ministrul Florin Barbu, pentru a discuta cele mai recente evoluții care au un impact asupra agriculturii atât în România, cât și în UE, precum și punerea în aplicare a planului strategic PAC al României, care direcționează fonduri UE în valoare de aproximativ 15 miliarde EUR către fermierii și comunitățile rurale din România. România a devenit un producător agroalimentar important în ultimul deceniu, exporturile atingând un excedent net de 2,7 miliarde EUR în 2023. Prin urmare, este esențial să se asigure faptul că fermierii din România pot continua să producă în cantități mari și cu cele mai sustenabile metode, în beneficiul pe termen lung al economiilor regionale, al pieței UE și al securității alimentare mondiale", a spus comisarul, citat într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

El a mai precizat că vizita sa în portul Constanța "va oferi o ocazie excelentă de a evalua situația actuală în ceea ce privește transportul cerealelor și al altor produse agricole din Ucraina".

"România a depus eforturi excepționale pentru a oferi un ajutor vital economiei Ucrainei în timpul celei mai profunde crize, facilitând cea mai mare rută alternativă de export pentru cereale și pentru alte mărfuri în afara coridorului Mării Negre. Din acest motiv, Comisia a aprobat recent o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 126 de milioane EUR, pentru a sprijini investițiile necesare în porturile care se confruntă cu fluxuri comerciale sporite. România poate beneficia, de asemenea, de finanțare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei - componenta Transporturi, pentru a sprijini investițiile în infrastructuri noi și modernizate", a mai adăugat oficialul.

De asemenea, acesta a declarat și că cel mai important moment al vizitei este că va avea ocazia să se întâlnească personal cu fermierii din România și să le mulțumească pentru activitatea lor vitală.

"Fermierii români și-au dovedit reziliența și și-au demonstrat rolul vital în sistemul alimentar al UE în repetate rânduri în acești ani dificili. Comisia Europeană este conștientă de provocările cu care s-au confruntat și a răspuns ferm, de exemplu prin consolidarea măsurilor de salvgardare pentru contracararea impactului negativ al importurilor ucrainene, prin furnizarea de sprijin de urgență în valoare de aproape 40 de milioane EUR din rezerva pentru agricultură și, cel mai recent, prin pachetul nostru de măsuri de reducere a sarcinilor administrative și de consolidare a echității în cadrul lanțului de aprovizionare. M-am întâlnit cu fermieri români la Bruxelles în mai multe rânduri în timpul mandatului meu și aștept cu interes reînnoirea conversației noastre la București, pentru a discuta despre modul în care UE îi poate sprijini în legătură cu cele mai presante provocări cu care se confruntă și cum îi poate ajuta să își valorifice la maximum oportunitățile cele mai promițătoare”, a conchis Janusz Wojciechowski.

+++

În ianuarie, eurodeputatul PSD Victor Negrescu spunea că i-a cerut comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reprezentant al grupului anti-UE conservator, din care face parte și AUR, "să coboare din turnul de fildeș" și să discute direct cu fermierii.

Tot în ianuarie, în contextul protestelor fermierilor, premierul Marcel Ciolacu susținea contrariul a ceea ce afirma ministrul Agriculturii, Florin Barbu, privind intenția de a-i cere demisia comisarului european pentru Agricultură.

"Nu a cerut nimeni (demisia comisarului - n.r.). Am vorbit și cu doamna Luminița Odobescu. Domnul ministru (al Agriculturii - n.r.) a spus foarte clar: dacă nu suntem în stare niciunul, ne dăm cu toții demisia, în frunte cu comisarul european. Acuma pentru câteva luni (până la alegerile europene - n.r.) nu e un capăt de țară să cerem demisia cuiva", a spus Ciolacu.

Ciolacu a adăugat, ironic, faptul că "am avut și noi un comisar european pe Agricultură" și a spus presei să-l întrebe și pe el, pentru că nu își aduce aminte de "nimic notabil ce s-a întâmplat în această perioadă". Este vorba despre fostul premier Dacian Cioloș, comisar în perioada 2010 - 2014.

Polemica a apărut după ce ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost rugat de fermierii din Târgu Mureș să ceară demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, dacă acesta nu acordă derogările dorite de agricultorii români.

Ulterior, ministrul Florin Barbu a reafirmat că în reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH), ce are loc marți, la Bruxelles, va solicita din nou derogări de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (rotația culturilor și condiția de a lăsa nelucrată 4% din suprafața fermei), explicând că ''atât timp cât noi nu putem rezolva problemele fermierilor români - vorbim aici de directive și regulamentele Uniunii Europene - cred că trebuie să plecăm acasă atât noi, ca miniștri, cât și comisarul european''.

Ulterior, europarlamentarul Dacian Cioloș anunța că, după ce a solicitat demisii în Comisia Europeană, ministrul Agriculturii s-a dus până la Bruxelles, dar nu a mai ajuns cu cererile fermierilor români la masa discuțiilor.

"După ce ieri cerea demisii în Comisia Europeană, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a venit până la Bruxelles pe banii cetățenilor, dar nu a mai ajuns azi cu cererile fermierilor români la masa discuțiilor cu ceilalți miniștri din Consiliu, pentru că nu a participat la ședință. Să ne explice domnii Ciolacu și Barbu ce a spus ministrul Agriculturii la Bruxelles și ce reacții a avut de la ceilalți miniștri la masa Consiliului. Sa ne explice cu cine s-a mai întâlnit ministrul Barbu în marja Consiliului și cum are de gând să rezolve problemele ridicate de agricultorii români", a transmis, atunci, Cioloș printr-un comunicat de presă.