Comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan, a prezentat, marți, detaliile programului UE de 500 milioane de euro destinat susținerii fermierilor europeni afectați de embargoul rus, fermierilor români fiindu-le alocate 11,1 milioane de euro.

Comisia Europeană a prezentat programul în cadrul Consiliului extraordinar al miniștrilor Agriculturii care a avut loc săptămâna trecută.

La reuniunea informală a miniștrilor Agriculturii de marți, de la Luxemburg, comisarul Phil Hogan a declarat că programul reprezintă "o declarație semnificativă de sprijin din partea Comisiei pentru agricultura europeană”.

Cea mai mare parte din fonduri, circa 420 milioane euro, sunt destinate sprijinirii producătorilor de lactate și de carne de porc.

Cele mai mari fonduri vor reveni Germaniei - 69,2 milioane de euro. Franța va primi 62,9 milioane de euro, Marea Britanie - 36,1 milioane de euro, Olanda - 29,9 milioane euro și Polonia 28,9 milioane de euro.

Alte măsuri din planul de sprijin includ scheme de stocare privată pentru produse lactate și carne de porc, precum și posibilitatea acordării de avans la plățile directe.

Programul este destinat fermierilor europeni afectați de embargoul rusesc asupra produselor europene, dar și de scăderea prețului la lapte și de secetă.