Comisia Europeană a anunțat marți că are în vedere adoptarea unei noi derogări de la regulile referitoare la terenul nelucrat prevăzute în Politica Agricolă Comună (PAC), care sunt criticate vehement de fermierii care protestează în întreaga Europă.

Executivul comunitar va examina joi o propunere referitoare la "o derogare temporară de la aceste reguli", care impun fiecărei exploatații agricole să lase 4% din teren nelucrat, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Subiectul general este continuarea" scutirii acordate ca urmare a războiului din Ucraina, a spus Eric Mamer, fără a da alte detalii.

La unison, marile sindicate ale fermierilor și mai multe state europene, inclusiv Franța și România, au cerut o prelungire a acestei derogări.

În paralel, Comisia Europeană va analiza miercuri o propunere vizând prelungirea, după luna iunie, a eliminării taxelor vamale, de care beneficiază începând din 2022, produsele agricole ucrainene care intră în UE, a mai spus marți Eric Mamer.

În condițiile în care fermierii europeni denunță afluxul de importuri considerate "incorecte" (cereale, carnea de pasăre, etc...), Bruxelles-ul ar putea elabora "mecanisme de salvgardare" consolidate ca răspuns la perturbările de pe piață.