Comisia Europeană va convoca o reuniune de urgență cu miniștrii și organismele naționale pentru a discuta despre ouăle contaminate și pentru a pune capăt acuzațiilor pe care și le aruncă statele membre în acest scandal, relatează EurActiv.com.

Vytenis Andriukaitis a declarat pentru agenția France Presse că dorește ca Olanda, Belgia și Germania să pună capăt acuzațiilor privind responsabilii pentru declanșarea scandalului ouălelor contaminate cu Fipronil, un insecticid a cărui utilizare nu este permisă ca substanță antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

"Dacă dăm vina unii pe alții nu vom rezolva nimic și vreau să opresc asta",a declarat comisarul lituanian.

"E datoria noastră să gestionăm situația, să adunăm informații, să ne concentrăm pe analiză și pe lecțiile care trebuie învățate în vederea îmbunătățirii sistemului nostru și prevenirii activităților infracționale", a spus Andriukaitis.

"Asta am discutat cu miniștrii germani, belgieni și olandezi în această săptămână. Am propus organizarea unei întâlniri la nivel înalt care să reunească miniștrii implicați, precum și reprezentanții agențiilor de siguranță alimentară din toate statele membre implicate de îndată ce avem toate informațiile disponibile ", a adăugat el.

Primele arestări

Autoritățile din mai multe state europene au efectuat percheziții, iar în Olanda doi șefi ai companiei suspectate că a utilizat Fipronil în fermele avicole au fost arestați.

Identitatea acestora nu a fost dezvăluită, dar presa olandeză scrie că e vorba despre compania ChickFriend, acuzată și de fermierii afectați.

Deși inițial ANSVSA a anunțat că în România nu au ajuns produse contaminate, joi a precizat că în județul Timiș a fost depistată o tonă de gălbenuș de ou contaminat cu Fipronil.

Lotul a fost reținut în depozitul unității unde fusese distribuit, astfel că nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare, potrivit unui comunicat al Autorității Sanitar-Veterinare.