Comisia Europeană va convoca o reuniune de urgenţă cu miniştrii şi organismele naţionale pentru a discuta despre ouăle contaminate şi pentru a pune capăt acuzaţiilor pe care şi le aruncă statele membre în acest scandal, relatează EurActiv.com.

Vytenis Andriukaitis a declarat pentru agenţia France Presse că doreşte ca Olanda, Belgia şi Germania să pună capăt acuzaţiilor privind responsabilii pentru declanşarea scandalului ouălelor contaminate cu Fipronil, un insecticid a cărui utilizare nu este permisă ca substanță antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

"Dacă dăm vina unii pe alții nu vom rezolva nimic și vreau să opresc asta",a declarat comisarul lituanian.

"E datoria noastră să gestionăm situația, să adunăm informații, să ne concentrăm pe analiză și pe lecțiile care trebuie învățate în vederea îmbunătățirii sistemului nostru și prevenirii activităților infracţionale", a spus Andriukaitis.

"Asta am discutat cu miniștrii germani, belgieni și olandezi în această săptămână. Am propus organizarea unei întâlniri la nivel înalt care să reunească miniștrii implicați, precum și reprezentanții agențiilor de siguranță alimentară din toate statele membre implicate de îndată ce avem toate informațiile disponibile ", a adăugat el.

Primele arestări

Autorităţile din mai multe state europene au efectuat percheziţii, iar în Olanda doi șefi ai companiei suspectate că a utilizat Fipronil în fermele avicole au fost arestați.

Identitatea acestora nu a fost dezvăluită, dar presa olandeză scrie că e vorba despre compania ChickFriend, acuzată și de fermierii afectați.

Deşi iniţial ANSVSA a anunţat că în România nu au ajuns produse contaminate, joi a precizat că în judeţul Timiş a fost depistată o tonă de gălbenuş de ou contaminat cu Fipronil.

Lotul a fost reținut în depozitul unității unde fusese distribuit, astfel că nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare, potrivit unui comunicat al Autorităţii Sanitar-Veterinare.