Comisia Europeană a declarat că nu are încă o imagine clară asupra impactului pe care l-ar putea avea decizia de a întrerupe temporar anumite cerințe de a mediu din cadrul programului de subvenții agricole al UE, scrie EURACTIV.com.

La întâlnirea de luni, 12 septembrie, a Comitetului Special pentru Agricultură (CSA), reprezentanul Comisiei Europene a luat cuvântul și a afirmat că este "prea devreme pentru a specula" cu privire la impactul concret pe care îl va avea această hotărâre, a declarat pentru EURACTIV.com o sursă din interior. 

În plus, Comisia "are nevoie de mai multe detalii" înainte de a putea evalua efectul schimbărilor propuse, fiind foarte importantă și maniera în care le vor aplica agricultorii, a mai adăugat el. 

"Discuția s-a concentrat, în mare parte, pe modul în care aceste derogări vor fi folosite de agricultorii din diferite state membre ale UE, dar fără mai multe informații, nu se poate anticipa impactul real asupra producției de alimente la nivelul Uniunii Europene”, a declarat aceeași sursă, pentru EURACTIV.com.

Executivul european a anunțat încă din luna iulie că derogările de la principalele cerințe de mediu din Politica Agricolă Comună (PAC) vor fi prelungite până în 2023, pentru a mări capacitatea producției de cereale a UE, ca parte a eforturilor de a suplini golul creat în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Concret, acest lucru presupune acordarea de derogări temporare de la normele privind rotația culturilor, utilizarea terenurilor scoase din circuitul agricol pentru refacere și menținerea elementelor neproductive pe terenurile arabile - cu alte cuvinte, suprafețele de teren agricol rezervate pentru îmbunătățirea biodiversității și menținerea sănătății solului.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei publicat la momentul respectiv, motivația principală pentru acordarea unei prelungiri a acestor derogări a fost asigurarea securității alimentare.

"Fiecare tonă de cereale produsă în UE va contribui la creșterea securității alimentare la nivel mondial", se spunea atunci, în declarație, estimându-se la vremea respectivă că până la 1,5 milioane de hectare suplimentare vor putea fi folosite în producție, datorită noilor hotărâri.

Această decizie a devenit însă obiectul unor controverse, diferite grupuri au criticat Comisia pentru că a sacrificat normele de protecție a mediului pe altarul securității alimentare.

În acest context, Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a fost nevoit să anunțe că va fi publicat, cât de curând posibil, un raport în care va fi analizat impactul respectivelor derogări și în urma căruia se va putea pune în discuție eficiența lor.

"[Hotărârile pe care le luăm] trebuie să se bazeze pe date științifice și, dacă o asemenea analiză ne va obliga să revizuim propunerile pe care le-am făcut, vom fi deschiși la acest lucru", a declarat el, în timpul unei conferințe de presă din luna iunie, susținută cu ocazia prezentării regulamentului Comisiei Europene cu privire la utilizarea durabilă a pesticidelor.

Reacții ale statelor membre

Potrivit unor surse, executivul UE a confirmat în timpul reuniunii CSA că aproape toate statele membre și-au manifestat disponibilitatea de a aplica cele două derogări permise de la codul pentru Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și anume: păstrarea caracteristicilor de peisaj și rotația culturilor agricole.

Danemarca și Malta au fost singurele state care au declarat ca nu vor recurge la niciuna dintre aceste derogări, în timp ce alte două state membre, Irlanda și Slovacia, au ales să beneficieze doar de excepția privind păstratea caracteristicilor de peisaj.

Între timp, alte două delegații ale statelor membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la relaxarea eco-schemelor concepute pentru a recompensa fermierii pentru anumite practici agricole prietenoase cu mediul, avertizând că derogările respective ar putea descuraja participarea agricultorilor la acest sistem pe termen lung.

Comisia Europeană a promis că va monitoriza îndeaproape situația și va reveni cu un "rezumat mai detaliat" cu privire la adoptarea și utilizarea acestor derogări, a declarat sursa.