CE a extins până la 15 octombrie termenul limită pentru plata subvențiilor către agricultori. Inițiativa comisarului european pentru agricultură vine ca răspuns la dificultățile cu care unele state membre se confruntă în finalizarea plăților.

Data limită până la care statele membre pot face plăți directe în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) fără nicio reducere a ratei de rambursare de la Uniunea Europeană către statele membre se va prelungi până la 15 octombrie, în loc de 30 iunie, a confirmat Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan, potrivit News.ro.

"Este o măsură excepțională, care reflectă dificultățile cu care unele agenții de plăți s-au confruntat în primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC). Ea înseamnă o flexibilitate fără precedent din partea Comisiei Europene și,  pe baza nivelurilor actuale de plăți, ar putea genera economii în valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, și agricultorii lor, care nu au efectuat plățile până la data de 30 iunie”, a subliniat oficialul european.

După discuțiile avute cu un număr de state membre și regiuni, această măsură, care folosește ”toate mijloacele posibile la dispoziția Comisiei, îndeplinește în totalitate nevoile acestora în termeni de flexibilitate maximă și garantarea rambursării integrale a valorii plăților", are încredere Phil Hogan.

Totuși, luând în considerare dependența de plățile directe pe care mulți fermieri o au, în special din cauza dificultăților actuale de pe piață cu privire la fluxul de numerar, această derogare nu trebuie să fie folosită ca o scuză pentru a încetini ritmul de efectuare al plăților, a adăugat Hogan, care a cerut agențiilor de plăți să acorde prioritate celor restante, pentru a maximiza efectuarea lor până la 30 iunie.

Inițiativa comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală vine ca răspuns la dificultățile cu care unele state membre sau regiuni se confruntă în finalizarea plăților, înainte de data-limită de 30 iunie.

În conformitate cu normele europene, pentru plățile efectuate după această dată se aplică reduceri ale ratei de rambursare de 10% (pentru cele efectuate în luna iulie), 25% (august) și 45% (septembrie).

Prezenta derogare, care poate fi aplicată numai la nivelul statelor membre, înseamnă că plățile pot fi făcute și după 30 iunie, dar fără reduceri, scrie News.ro.