CE a extins până la 15 octombrie termenul limită pentru plata subvenţiilor către agricultori. Iniţiativa comisarului european pentru agricultură vine ca răspuns la dificultăţile cu care unele state membre se confruntă în finalizarea plăților.

Data limită până la care statele membre pot face plăţi directe în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) fără nicio reducere a ratei de rambursare de la Uniunea Europeană către statele membre se va prelungi până la 15 octombrie, în loc de 30 iunie, a confirmat Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan, potrivit News.ro.

"Este o măsură excepţională, care reflectă dificultăţile cu care unele agenţii de plăţi s-au confruntat în primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC). Ea înseamnă o flexibilitate fără precedent din partea Comisiei Europene şi,  pe baza nivelurilor actuale de plăţi, ar putea genera economii în valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, şi agricultorii lor, care nu au efectuat plăţile până la data de 30 iunie”, a subliniat oficialul european.

După discuţiile avute cu un număr de state membre şi regiuni, această măsură, care foloseşte ”toate mijloacele posibile la dispoziţia Comisiei, îndeplineşte în totalitate nevoile acestora în termeni de flexibilitate maximă şi garantarea rambursării integrale a valorii plăţilor", are încredere Phil Hogan.

Totuși, luând în considerare dependenţa de plăţile directe pe care mulţi fermieri o au, în special din cauza dificultăţilor actuale de pe piaţă cu privire la fluxul de numerar, această derogare nu trebuie să fie folosită ca o scuză pentru a încetini ritmul de efectuare al plăţilor, a adăugat Hogan, care a cerut agenţiilor de plăţi să acorde prioritate celor restante, pentru a maximiza efectuarea lor până la 30 iunie.

Iniţiativa comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală vine ca răspuns la dificultăţile cu care unele state membre sau regiuni se confruntă în finalizarea plăţilor, înainte de data-limită de 30 iunie.

În conformitate cu normele europene, pentru plăţile efectuate după această dată se aplică reduceri ale ratei de rambursare de 10% (pentru cele efectuate în luna iulie), 25% (august) şi 45% (septembrie).

Prezenta derogare, care poate fi aplicată numai la nivelul statelor membre, înseamnă că plăţile pot fi făcute şi după 30 iunie, dar fără reduceri, scrie News.ro.