Comisia Europeană pregătește o metodă comună pentru a vedea dacă în anumite țări calitatea alimentelor este mai scăzută, după cum susțin autoritățile din mai multe state membre din Europa Centrală și de Est.

„Lucrăm la o metodologie solidă pentru a îmbunătăți testarea produselor alimentare, astfel încât statele membre să poată discuta această problemă pe o bază științifică și solidă, care să fie aceeași pentru toți”, a afirmat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei, într-un interviu pentru EU Observer.

Agerpres informează că, marți, Comisia Europeană va începe „o discuție cu producătorii și retailerii pentru a analiza concret cum vor lucra împreună în această problemă”, a precizat purtătorul de cuvânt al forului comunitar, care a dat asigurări că Executivul UE ia foarte în serios această problemă și de aceea adună dovezi de la statele membre pentru a vedea în ce țări diferă calitatea alimentelor și care sunt produsele implicate.

În urma efectuării unor cercetări, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia și Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeană privind standardele duble ale calității produselor vândute de unele companii în est, față de cele din vest. Și România intenționează să se alăture acestui demers, iar autoritățile locale efectuează în prezent o analiză comparativă pentru a verifica dacă și produsele din România sunt diferite calitativ de cele vândute în vest.