Uniunea Europeană vrea să reutilizeze, în mai mare măsură, apa reziduală pentru irigații agricole pentru a reduce consumurile energetice și impactul asupra mediului.

Comisia a propus luni norme care să stimuleze și să faciliteze reutilizarea apei în UE pentru irigații, care, spune Executivul european, vor ajuta fermierii să valorifice cel mai bine apele reziduale nepotabile, diminuând deficitul de apă și protejând, totodată, mediul și consumatorii.

Regulamentul vizează reducerea deficitului de apă în întreaga UE, în contextul adaptării la schimbările climatice. Se va asigura, astfel, faptul că apele reziduale tratate destinate irigațiilor agricole sunt sigure, oferind, așadar, protecție cetățenilor și mediului înconjurător., susține Comisia Europeană.

„Toată lumea are numai de câștigat de pe urma acestei propuneri - agricultorii noștri vor avea acces la o alimentare durabilă cu apă pentru irigații, consumatorii vor ști că produsele pe care le consumă sunt sigure, iar întreprinderile noastre vor descoperi noi oportunități. Însă cel mai mult va avea de câștigat mediul nostru înconjurător, întrucât propunerea contribuie la o mai bună gestionare a resurselor noastre cele mai prețioase, și anume apa”, a spus Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit.

Reutilizarea apei este practicată astăzi în UE cu mult sub potențialul său, în pofida faptului că impactul asupra mediului și energia necesară pentru extragerea și transportul de apă dulce sunt mult mai semnificative, spune Executivul UE.

„Noile norme au scopul de a ne asigura că valorificăm în mod optim apele tratate provenite de la stațiile de epurare a apelor reziduale urbane, oferind o alternativă fiabilă de alimentare cu apă. Prin faptul că apelor reziduale nepotabile li se conferă o utilitate, noile norme vor contribui, de asemenea, la economisirea costurilor economice și de mediu legate de crearea unor noi infrastructuri de alimentare cu apă”, se arată în comunicatul Comisiei.