Comisia Europeană a stabilit miercuri noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare.

Aceste măsuri au scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni în alimente și de a face alimentele sănătoase mai accesibile, fiind rezultatul angajamentelor asumate în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului.

Măsurile se vor aplica de la 30 august în ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august în ceea ce privește cadmiul.

Nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului regulament.

”Această măsură va spori siguranța alimentelor vândute și consumate în UE și va contribui la eliminarea de pe piață a produselor alimentare cu cele mai mari concentrații de cadmiu. În plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică”, precizează CE.

De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea.