Comisia Europeană stabilește o nouă perioadă de 5 ani de programare a sprijinului acordat sectorului vitivinicol pentru exercițiile financiare 2019-2023, anunță europarlamentarul Daniel Buda.

Liberalul Daniel Buda, membru al Comisiei de agricultură a Parlamentului European (grupul PPE) spune că a adresat Comisiei Europene o interpelare cu privire la gradul de absorbție extrem de scăzut a fondurilor europene în sectorul vitivinicol.

Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a răspuns că, „pentru a se asigura continuitatea între programele de sprijin din sectorul vitivinicol, a fost stabilită o nouă perioadă de cinci ani de programare a sprijinului pentru exercițiile financiare 2019-2023, condiționată de disponibilitatea fondurilor începând din 2021”, scrie Buda, pe pagina sa de Facebook.

În România, gradul de absorbție a fondurilor europene în sectorul vitivinicol a scăzut de la 100% în 2014 la aproximativ 10% în prezent, potrivit Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), care acuză în special cerințele Curții de Conturi în ceea ce privește redactarea legislației. Reprezentanții patronatului susțin că, după controale la APIA și la Autoritățile de Management al Programelor Operaționale, Curtea de Conturi face recomandări desprinse de realitate și care pot duce la blocarea activității în aceste instituții, din cauza lipsei de   pregătire de specialitate sau a cunoștințelor specifice domeniului vitivinicol.

Ingerințele Curții de Conturi a României în redactarea legislației, „fără să aibă pregătire profesională specifică și bazându-se strict pe o abordare birocratică contabilicească” generează „blocaje majore în accesarea programelor cu finanțare europeană”, afirmă PNVV.

Daniel Buda spune că, în baza procedurilor Parlamentului European, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris „prin care am solicitat să mi se comunice care sunt instrumentele avute la îndemână de către instituție pentru a preveni astfel de blocaje, permițându-se creșterea gradului de absorbție atât la nivelul sectorului vitivinicol, cât și la nivelul celorlalte sectoare”.

Europarlamentarul postează mesajul comisarului Hogan: „Comisia acordă o importanță deosebită programelor naționale de sprijin în sectorul vitivinicol finanțate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013, programe care constituie un instrument esențial pentru sporirea competitivității vinurilor europene.

Când a aliniat legislația relevantă la Tratatul de la Lisabona, Comisia s-a folosit de oportunitate pentru a introduce elemente de clarificare, de simplificare și de subsidiaritate, precum și de reducere a sarcinii administrative în textele juridice referitoare la programele de sprijin în sectorul vitivinicol, asigurând totodată protejarea intereselor financiare ale Uniunii.

De asemenea, Comisia monitorizează constant implementarea programelor și furnizează asistență statelor membre în această privință. În acest scop, Comisia a elaborat Orientări pentru implementarea programelor naționale de sprijin în sectorul vitivinicol, oferind exemple și explicații cu scopul de a ajuta statele membre în acest proces.

În sfârșit, pentru a se asigura continuitatea între programele de sprijin din sectorul vitivinicol, a fost stabilită, de asemenea, o nouă perioadă de cinci ani de programare a sprijinului pentru exercițiile financiare 2019-2023, condiționată de disponibilitatea fondurilor începând din 2021”.