Consiliul UE a adoptat luni un regulament de stabilire, pentru 2019, a limitelor de captură pentru stocurile de pește cele mai importante din punct de vedere comercial din Marea Neagră. Aceste limite rămân la nivelul celor de anul acesta.

Practic, Consiliul UE a hotărât să confirme propunerea Comisiei de menținere a limitei de captură pentru șprot pentru România și Bulgaria la 11.475 de tone.

În ceea ce privește calcanul, Consiliul a stabilit captura totală admisibilă (TAC) în deplină concordanță cu nivelul fixat de Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM) în recomandarea sa privind un plan multianual de gestionare a pescuitului de calcan în Marea Neagră (644 de tone), rezultând pentru UE o captură totală admisibilă de 114 tone, care este împărțită în mod egal între Bulgaria și România.

Pescuitul va fi limitat la 180 de zile pe an și va exista o interdicție totală privind pescuitul pe o perioadă de două luni (15 aprilie-15 iunie) pentru a se permite refacerea stocului de calcan.

Potrivit Consiliului, aceste cifre se bazează pe cele mai bune avize științifice disponibile, furnizate de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP), și respectă principiile politicii comune reformate în domeniul pescuitului (PCP).

Stocurile de pește din Marea Neagră exploatate de Bulgaria și România sunt împărțite cu țări din afara UE, de exemplu cu Turcia, Ucraina, Georgia și Federația Rusă.

Până în 2017 nu s-au stabilit TAC-uri la nivel regional între țările membre ale UE și țările din afara UE, iar din 2008, Uniunea Europeană a stabilit în fiecare an cote autonome pentru stocurile de calcan și de șprot pentru a se asigura că normele PCP sunt aplicate.