După ce bucătarul Adrian Hădean a dat în vileag organizarea dezastruoasă a prezenței României la Târgul internațional de produse alimentare, controlorii guvernamentali verifică activitatea Ministerului Economiei.

Statul român a plătit 300.000 de euro pentru un stand la SIAL, cel mai mare târg de produse alimentare din lume, dar locul rezervat României a rămas neamenajat, relatează Digi 24.

Firma care trebuia să se ocupe de asta s-a retras din proiect, motivând că Ministerul Economiei nu a trimis la timp banii de lucrări, în timp ce oficialii de la București susțin că firma s-a retras din contract pentru că nu-l putea onora la timp. 

Ca urmare, expozanții români s-au văzut nevoiți să se descurce singuri. „S-au trezit (expozanții români, n.r.) pe betonul gol în ditamai compexul expozițional. Cuiva i s-a facut milă de milogeala reprezentanților expozanților români și a ajutat cu o mochetă. Și altcuiva i s-a făcut milă și a debarcat dintr-o mașină niște mobilier mizerabil, pe care producătorii s-au apucat să îl spele cu ce și-au adus de acasă. Așa că nu avem stand al României la Paris. Avem câteva standuri mici și mizere împărțite și împrăștiate prin tot târgul ăsta”, a spus marți chef-ul Adi Hădean într-un video postat pe Facebook, care a acumulat peste 11.000 de distribuiri.

Ministrul de resort a răspuns, tot printr-o postare pe Facebook, că standurile românești de la SIAL Paris „nu au fost poate așa cum ar fi trebuit să fie, însă Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui și a plătit 300.000 de euro pentru chirie și pentru utilități”.

„Trebuie însă să învățăm din fiecare greșeala, îmi cer scuze față de cei pe care i-am supărat sau i-am enervat cu birocrația din minister. Nu pot decât să-i asigur că fac în fiecare zi tot ce pot ca lucrurile să fie mai ușoare pentru firmele cu care interacționăm. Câteodată cu succes, câteodată cu eșecuri”, a scris Borc.

După ședința de Guvern de miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a anunțat că a început o acțiune de documentare a Corpului de control al premierului la Ministerul Economiei cu privire la participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris, notează Agerpres.

„E o problemă care se află (...) în atenția prim-ministrului Dacian Cioloș și, în această dimineață, Corpul de control al prim-ministrului a început o acțiune de documentare la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Obiectivele acestei acțiuni de documentare sunt demersurile întreprinse de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri pentru participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris. Și anume, modalitatea de închiriere a spațiului destinat standului României, derularea procedurii de atribuire a contractului și sumele plătite pentru asigurarea participării României la Târgul industriei alimentare", a declarat Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Ministerul Economiei precizează, într-un comunicat de presă, că pentru participarea firmelor românești la târgul SIAL Paris, desfășurat în perioada 16-20 octombrie, MECRMA a plătit chiria spațiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate în urma înscrierii voluntare, taxele obligatorii, branșament electric, racord apă și conexiune Internet, în valoare de circa 1,2 milioane lei.

„Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selecție a organizatorului intern. Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarată neconformă în prima instanță, iar ulterior contestării rezultatului comisia de soluționare a contestațiilor a admis contestația și a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA. Societatea organizatoare desemnată și-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiții în timpul rămas participarea Romaniei la SIAL 2016 și nu a semnat contractul de atribuire”, menționează reprezentanții Ministerului Economiei.

În aceste condiții, 41 de firme românești din industria alimentară împreună cu patronatul de ramură au decis să beneficieze de spațiul achitat de MECRMA și să participe la aceasta expoziție.

„Schema de ajutor de minimis pentru programul de promovare a exporturilor prevede acordarea unor facilități pentru participarea firmelor sub pavilion național în colaborare cu patronatele de ramură. Așadar, Ministerul Economiei nu a solicitat nicio sumă firmelor pentru deplasarea acestora la Paris”, a precizat ministerul.