Cotația grâului a crescut luni, pe piețele din Asia, după ce duminică o navă militară rusă a deschis focul asupra unei nave-cargo în Marea Neagră pentru a o opri în vederea unor verificări.

Asta a crescut tensiunile într-o zonă importantă pentru exporturile de cereale, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a precizat că nava Vasili Bîkov a tras tiruri de avertizare cu arme automate asupra navei "Sukru Okan" după ce căpitanul nu a răspuns la solicitarea de a se opri pentru inspecție. Militarii ruși au urcat apoi la bordul navei-cargo cu ajutorul unui elicopter Ka-29, iar după încheierea inspecției "Sukru Okan și-a continuat drumul către portul Izmail", se precizează în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Luni, cotațiile futures la grâu au crescut cu până la 1,2%, după care avansul s-a mai moderat la 0,3% astfel că un bushel de grâu era cotat la 6,56 dolari, după ce vineri cotațiile au scăzut cu 1,5%.

Sâmbătă, Departamentul american al Agriculturii și-a îmbunătățit estimările referitoare la livrările de cereale ale Rusiei în sezonul 2023-24 până la 48 de milione de tone. Asta înseamnă că un sfert din comerțul mondial cu grâu ar urma să provină din Rusia.

Livrările de cereale din regiunea Mării Negre au început să fie puse sub semnul întrebării după expirarea unui acord în luna iulie care permitea trecerea în siguranță a navelor care exportau cereale și alte produse alimentare din Ucraina. Îngrijorările rămân la un nivel ridicat și după atacurile cu dronă ale ucrainenilor asupra unui tanc petrolier rusesc în urmă cu o săptămână. Chiar și așa, cotațiile la grâu au scăzut cu aproape 17% de la începutul anului pe fondul recoltelor consistente.