Clubul Fermierilor Români solicită sprijin pentru mediul de afaceri în această perioadă și propune, în mod special, o serie de măsuri concrete pentru limitarea impactului negativ al pandemiei de COVID-19 asupra fermierilor români.

Clubul Fermierilor Români cere Ministerului Agriculturii constituirea unei celule de criză la nivelul MADR care să gestioneze relația cu fermierii, asociațiile fermierilor din agricultură, companiile din agribusiness prin consultări permanente cu cei menționați, informări și recomandări pentru fermieri și partenerii acestora, precum și efectuarea rapidă de către APIA a plăților restante către toți fermierii.

”Este foarte important ca ministrul agriculturii să transmită cetățenilor României că prin măsurile care se iau se are în vedere asigurarea deplină a securitații alimentare a românilor și sprijinirea lanțului agro-alimentar de proximitate pentru buna traversare a acestei perioade. În acest sens, este necesară o comunicare susținută pentru ca toți cetățenii să înțeleagă să nu pună presiune artificială pe lanțul agro-alimentar astfel încât activitățile pe întreg lanțul de aprovizionare să se desfășoare în condiții cât mai bune, ținând cont de restricțiile și limitările care au fost impuse”, transmite organizația.

Ministrul Agriculturii ar trebui să transmită în spațiul public mesaje privind măsurile luate sau care vor fi luate pentru susținerea agriculturii, asigurării produselor agricole (a hranei pentru populație) și să invite toate părțile implicate la cooperare și solidaritate:

"În acest sens, ar fi util să se precizeze: care sunt măsurile luate la nivel de minister privind constituirea celulei de criză/a grupurilor de lucru de suport pentru fermieri; care sunt soluțiile pentru asigurarea transmiterii informațiilor de interes pentru fermieri; cum se implică autoritățile în luarea măsurilor de sprijinire a continuării în bune condiții a lucrărilor agricole din campania de primăvară, protejarea persoanelor vulnerabile care desfășoară activități agricole și pentru asigurarea bunăstării animalelor din fermele zootehnice. Este foarte important ca ministrul agriculturii să transmită cetățenilor României că prin măsurile care se iau se are în vedere asigurarea deplină a securit[ții alimentare a românilor și sprijinirea lanțului agroalimentar de proximitate pentru buna traversare a acestei perioade”.

Detalii, pe https://cfro.ro. 

Fostul ministru al agriculturii Petre Daea afirmă că, la fel ca în spitale, activitatea în agricultură nu poate fi oprită.

"Fermierii și hrana, alături de medici și medicamente, sunt scutul nostru de apărare împotriva dușmanilor nevăzuți. Boala și foamea nu se văd, dar se simt. Nu doresc o abordare nihilistă, apocaliptică, nu ne ajută acum. Suntem într-o situație dificilă, căreia trebuie să îi facem față, ascultând de autorități și specialiști, conformându-ne și contribuind fiecare cu ce putem. Dacă fabricile pot fi oprite, dacă munca poate fi mutată la domiciliu - online, în anumite sectoare, în spitale și agricultură, activitatea nu poate fi oprită. Munca în câmp, în grajd și în fabricile de prelucrare a produselor alimentare se face continuu, la timp, indiferent de vreme sau calendar", a scris miercuri seara, pe Facebook, Petre Daea.