Produsele procesate incluse pe lista produselor agroalimentare pentru care a fost interzis exportul pe perioada stării de urgență ar putea fi eliminate la începutul săptămânii viitoare, afirmă ministrul agriculturii, Adrian Oros.

"O să corectăm partea această din ordonanță (Ordonanța militară nr.8), putem modifica anexa, dacă efectul nu este cel scontat. Noi am stopat exporturile pentru cereale și produse agroalimentare pentru a ne asigura că sunt suficiente stocuri pentru populație, dar, repet, interdicția se referă doar la spațiul extracomunitar. O să vedem care este impactul până luni (13 aprilie - n.r.) și o să dăm o altă ordonanță prin care o să scoatem din listă, eventual, punctul 11, care conține produse procesate. Săptămânal putem corecta câte ceva, în funcție de evoluția stocurilor. Vrem să monitorizăm foarte atent, astfel încât tot ce ne trebuie să rămână în țară", a declarat sâmbătă pentru Agerpres Adrian Oros, ministrul agriculturii.

El a a precizat că unii agenți economici au fost afectați de sistarea exporturilor de cereale, dar, în funcție de contractele ferme de export pe care le aveau în derulare și de dimensiunea pierderilor, aceștia ar putea fi despăgubiți.

Punctul 11 din Anexa 2 a Ordonanței Militare (OM) nr.8 din 9.04.2020 se referă la sistarea exportului de "produse de brutărie, de patiserie, de biscuiți, chiar cu adaos de cacao; ostii, cașete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon, sau din fecule în foi și produse similare”.

Președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, Aurel Popescu, a precizat pentru Agerpres că interzicerea exporturilor de cereale și de produse de brutărie și patiserie afectează industria și mediul de afaceri prin anularea unor contracte pe piețe câștigate cu greu în ani de zile.

Sorin Minea, președintele Romalimenta, a declarat la Digi 24 că această reglementare nu a fost discutată cu reprezentanții domeniului și va aduce pagube enorme industriei.

”Partea de interzicere a exportului de cereale, grâu, orez, porumb - deși la porumb știam că suntem campioni mondiali - nu este apanajul industriei alimentare, deci nu ne putem amesteca. S-a spus că e cererea unor fermieri, nu știu care sunt rezervele naționale, nu știu dacă era necesar sau nu era necesar. Problema care este ciudată este interzicerea produselor de panificație și patiserie, chestie care ne-a pierdut complet, n-am înțeles-o. Cu chiu, cu vai, reușiseră procesatori români să iasă pe piața vestică sau pe piața terților, cu biscuiți, cu crănțănele, cu sticksuri, cu pufuleți... N-am știut că există o criză a pufuleților și a sticks-urilor pe piața românească", a declarat Sorin Minea, președintele Romalimenta. 

Joi seara, ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat Ordonanța militară nr. 8, care suspendă, pe perioada stării de urgență, exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de semințe și zahăr.


Ordonanța militară 8: Interdicția zborurilor spre și dinspre Spania, prelungită/Piețele nu se închid

Mai mult pe EurActiv »