Întâlnirea miniștrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia de la Varșovia s-a încheiat cu o declarație comună prin care cele cinci cer extinderea restricțiilor aplicate cerealelor ucrainene pe piețele lor.

La reuniune a fost prezent și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Tema principală a reuniunii a vizat situația de pe piețele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și măsurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE și țările candidate, informează Ministerul român al Agriculturii.

Astfel, participanții au căutat o abordare comună pentru problemele cu care se confruntă fermierii din cadrul acestor state, ce va fi prezentată și susținută în următorul Consiliu AgriFish.

„Suntem hotărâți să-i sprijinim pe fermierii noștri să își valorifice corect producția și rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectați de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectați și fermierii din statele din apropierea conflictului. Am încredere că împreună vom putea să ne susținem punctul de vedere în fața colegilor din celelalte state și în fața Comisiei, iar decizia va fi cea corectă pentru viitorul agriculturii europene și pentru securitatea alimentară a întregii Uniuni”, a declarat ministrul Florin Barbu.

La finalul reuniunii de la Varșovia, oficialii au semnat o declarație comună a miniștrilor agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui originare din Ucraina.

De asemenea, prin această declarație, miniștrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele și semințele oleaginoase. 

„Vom fi duri, vom fi hotărâți, vom apăra agricultorul polonez”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat miercuri că Polonia va menține interdicția asupra importurilor agricole ucrainene și după data de 15 septembrie, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul, consemnează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Nu vom deschide granițele pentru produsele din Ucraina pe 15 septembrie. Vom permite doar tranzitul lor. Vreau să fiu clar: nu vom deschide această graniță. Fie Comisia Europeană stabilește reglementări care extind această interdicție, fie oricum o vom face noi singuri (...) Vom fi duri, vom fi hotărâți, vom apăra agricultorul polonez”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki la o conferință de presă la Varșovia.


„Să fii fermier e super-cool”

Mai mult pe EurActiv »