Florin Barbu participă miercuri, la Varșovia, la reuniunea miniștrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia, R. Moldova și Ucraina. Cele cinci state UE doresc extinderea embargoului privind importul cerealelor ucrainene.

Tema principală a reuniunii vizează situația de pe piețele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și măsurile care trebuie luate pentru a asigura reguli de concurență loială pentru fermierii din statele membre UE și țările candidate, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

În acest context, ministrul român va susține "identificarea unor soluții referitoare la transportul cerealelor, eliberarea depozitelor și scoaterea la export a unei părți din produsele din noua recoltă pentru fermierii români".

La finalul întâlnirii participanții vor semna o declarație comună a miniștrilor agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra anumitor produse originare din Ucraina.

Îndreptându-se spre reuniune, ministrul ungar Istvan Nagy a explicat la aeroport că menținerea pentru moment a embargoului se va aplica la grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui provenite din Ucraina, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Oficialul ungar a declarat că va discuta de asemenea o opțiune prin care țările să poată cere individual Uniunii Europene să adauge produse pe lista celor la care se aplică embargoul.

Și ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat marți că nu vede "niciun argument convingător pentru ca actualul embargou să expire la mijlocul lunii septembrie".

Comisia Europeană a semnalat anterior că va reduce și elimina treptat restricțiile "excepționale și temporare" care afectează statele membre din Europa de Est.

De asemenea, după ce luni Rusia a pus punct unui acord internațional privind coridorul din Marea Neagră, Bruxellesul a anunțat că nu va "precupeți niciun efort" pentru a susține o livrare stabilă a produselor agricole din Ucraina spre piețele mondiale via așa-numitele coridoare de solidaritate.

Înainte de invazia rusească, declanșată în luna februarie 2022, aproximativ trei sferturi din producția de cereale a Ucrainei era exportată spre Europa, China și Africa, iar marea majoritate a exporturilor se realiza prin intermediul porturilor de la Marea Neagră.

 

 

Comisia Europeană susține că acest lucru s-a schimbat după invazia rusească, astfel că în prezent aproximativ 60% din exporturile de cereale ale Ucrainei se derulează prin intermediul coridoarelor de solidaritate puse la punct de UE.

Dar majorarea exporturilor de cereale ucrainene pe cale terestră este un subiect sensibil pentru Polonia și alte state membre UE care sunt vecine cu Ucraina, inclusiv pentru România, în condițiile în care fermierii din aceste țări au început să fie supuși la presiuni odată cu majorarea importurilor de cereale ieftine din Ucraina.

„Să fii fermier e super-cool”

Mai mult pe EurActiv »