Înainte de finalul președinției sale, Portugalia ar putea convoca un nou „super trilog” decisiv pentru a încheia discuțiile asupra reformelor aduse Politicii Agricole Comune (PAC), scrie EURACTIV.com.

Ministrul agriculturii din Portugalia, Maria do Céu Antunes, face un bilanț al negocierilor asupra PAC, într-un interviu acordat EURACTIV.com.

Suntem în ajunul a două sesiuni cruciale de negociere - vineri (30 aprilie) și luni (3 mai). Care sunt impresiile dumneavoastră cu privire la statutul negocierilor asupra PAC?

Trebuie să spun că nu a fost întotdeauna ușor să ajungem la o înțelegere cu Parlamentul European cu privire la o serie de probleme. Însă mandatul pe care l-am primit de la Consiliu a fost o bună indicație, iar obiectivul nostru a fost întotdeauna să găsim un compromis bun între cele trei instituții.

Care este părerea dvs personală despre „super trilogul” pe care l-ați convocat în martie ? 

Am făcut-o pentru a avansa mai rapid cu discuțiile. Președinția portugheză a prezentat patru propuneri de compromis, și anume cu privire la noul model de livrare a PAC, la plățile directe, la verificări și controale și la pachetul pentru sectorul vinificației.

Doar un exemplu de succes, am convenit asupra unui nou model care va permite o concentrare mai puternică asupra performanței fermierilor, mai degrabă decât asupra rezultatelor acestora, care a fost una dintre principalele reforme solicitate.

În fine, în timpul super trilogului din martie, am ajuns la acorduri de principiu care ne permit acum să purtăm discuții tehnice cu privire la problema arhitecturii verzi PAC.

Într-adevăr, sunteți pe cale să propuneți un nou compromis privind schema ecologică pentru a debloca discuția asupra arhitecturii verzi din PAC. Despre ce este vorba?

După cum știți, Consiliul a adoptat un mandat de negociere cu un procent minim de 20% pentru eco-scheme, în timp ce Parlamentul European ar dori să stabilească acest minim la 30%. Întrucât dorim să ajungem la o poziție echilibrată cu deputații europeni, am creat o abordare pas cu pas prin care vom ajunge la 25% până în 2025. Pentru aceasta, vom solicita o perioadă de adaptare și dorim să asociem o flexibilitate sporită mecanismului.

Aceasta înseamnă îndepărtarea de mandatul inițial al Consiliului. Care a fost reacția statelor membre?

Referitor la propunerea noastră de luni (26 aprilie), statele membre nu au fost împotriva ei. Sunt de acord cu ambiția noastră de a închide negocierile în timpul președinției portugheze. Și statele membre înțeleg necesitatea finalizării reformei cât mai repede posibil.

Desigur, suntem oarecum departe de poziția inițială a Consiliului și, evident, ne-am apropiat de poziția Parlamentului. Dar sunt sigur că și Parlamentul European dorește să ne întâlnească la jumătatea drumului, ca să zic așa.

Aveți încredere că Parlamentul va accepta această propunere?

Ei bine, de aceea ținem un trilog, la urma urmei. Lucrurile s-au mișcat destul de bine la nivel tehnic și sper foarte mult că putem ajunge la un consens.

Parlamentul European este foarte ambițios în această privință, dar trebuie să ne asigurăm că tranziția este bună din punct de vedere al mediului, dar și din punct de vedere economic.

Nu lăsăm și nu putem lăsa pe nimeni în urmă. Fermierii au nevoie de condiții bune atât din punct de vedere ecologic și financiar, cât și din punct de vedere social.

Vă gândiți la un nou super trilog care să închidă definitiv discuțiile PAC?

Într-adevăr, un super trilog de două zile va avea loc în perioada 25-26 mai și sperăm că vom putea obține rezultate bune acolo. Am reprogramat Consiliul Agrifish din 30 mai pentru 26-27 mai pentru a coincide cu super trilogul, deoarece sperăm să ajungem la o concluzie a reformei PAC.

Citiți interviul complet pe site-ul www.EURACTIV.com

Interviu realizat de Gerardo Fortuna, traducerea și adaptarea de Bogdan Neagu