Eurodeputatul Renew Dacian Cioloș i-a cerut comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reevaluarea ajutoarelor compensatorii pentru fermierii români pentru a face față impactului războiului din Ucraina

Cioloș a transmis vineri o solicitare în acest sens către actualul comisar Janusz Wojciechowski.

"Vă scriu despre pachetul de compensații pregătit de Comisia Europeană pentru a ajuta fermierii din țările cele mai afectate de războiul din Ucraina, și anume România, Bulgaria și Polonia. Am observat cu dezamăgire că pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realității situației pe care o îndură fermierii români și este total insuficient pentru a compensa pierderile și impactul economic major pe care l-au suferit producătorii români de cereale", se arată în introducerea scrisorii europarlamentarului român. 

"România a fost una dintre principalele rute de tranzit pentru cerealele ucrainene, cu scopul de a exporta apoi în țări terțe și anume prin portul Constanța.  Pe lângă coridoarele de solidaritate, aproape 14% din producția de cereale ucraineană din 2022 a intrat în România în ultimele luni. (...) Uniunea Europeană trebuie să ofere răspunsuri pe măsura șocului economic reprezentat de importurile de cereale ucrainene la prețuri mult mai mici decât cele de pe piețele locale de cereale europene. Importurile ucrainene au afectat foarte mult piața internă, capacitățile de depozitare și au pus presiune scăzând prețurile producătorilor locali, care nu au capacitatea de a concura cu cerealele la preț scăzut provenite din Ucraina care intră în România sub liberalizarea temporară a comerțului UE cu Ucraina.  (...) Fermierii români sunt în pragul falimentului și au mare nevoie de sprijin financiar.

Ținând cont de situația reală și de suferința fermierilor români, vă solicit urgent să reconsiderați cuantumul ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectați. Datele pe baza cărora a fost calculată valoarea ajutorului acordat fermierilor români nu arată imaginea reală a situației de pe teren. 

Prin urmare, sugerez nu doar reluarea dialogului cu autoritățile române pe această temă, ci și evaluarea situației cu date actualizate, inclusiv misiuni de informare la fața locului, deoarece unele dintre datele furnizate par să fie depășite. Trebuie efectuată o analiză economică cuprinzătoare pentru a înțelege amploarea impactului pentru fermierii români în cele mai multe zone afectate.

România a arătat întotdeauna solidaritate și sprijin neclintit Ucrainei, primind refugiații care fug de război și deschizându-ne porturile pentru exporturile de cereale ucrainene. Fermierii români, care sunt printre cei mai afectați de conflictul ucrainean, trebuie să fie tratați corect de către Uniunea Europeană și să primească sprijinul de care au nevoie pentru a compensa pierderile suferite. Acest ajutor este esențial pentru supraviețuirea multor fermieri români expuși riscului de a da faliment în timp ce au preluat o mare parte din povara eforturilor nu numai de a sprijini Ucraina, ci și securitatea alimentară la nivel mondial", explică Dacian Cioloș în solicitarea către comisar.

Reprezentanții Federației Naționale Pro Agro îi transmit ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își asume eșecul negocierilor cu Comisia Europeană pentru compensațiile acordate fermierilor și să nu se întoarcăde la Bruxelles fără un mecanism real de sprijin al fermierilor.

„În urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii români au fost alocați doar 10 milioane de euro ca și compensații de la Comisia Europeană, sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat. Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest”, susțin reprezentanții Federației Naționale Pro Agro, potrivit Agerpres.

Potrivit Federației, cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, menite doar să tranziteze România, „au fost și valorificate pe teritoriul țării, ba mai mult au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români”.

„În toată această perioadă fermierii din România au înțeles situația excepțională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abținut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni și au încercat prin negociere și mediere să găsească soluții împreună cu specialiștii din MADR. La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eșuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro și îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor”, susțin reprezentanții Pro Agro.

Aceștia precizează că, în Bulgaria, ministrul Agriculturii bulgar „a semnalat din timp fiecare transport viciat descoperit”. În același timp, în România, „domnul Daea susținea că marfa din Ucraina este perfect conformă”.

„Domnule ministru Daea, vă rugăm să vă asumați acest eșec și să sugerați Comisiei Europene, mai ales prin prisma deschiderii noastre față de fermierii din Ucraina, să le doneze și această sumă. Amintim că în metodologia de calcul a compensațiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, România asigură cea mai mare pondere de 60%, însă din buget Polonia primește 52,4%, Bulgaria primește 29,8%, iar România doar 17,9%. În consecință, ca și demnitar al statului român, cerem domnului ministru Daea asumarea întregului eșec și repararea în întregime a acestuia”, se mai precizează în document.