Ministrul Agriculturii, Petre Daea că legumicultorii care stropesc cu substanțe toxice culturile riscă să nu mai primească subvenția de la stat.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, în contextul unei anchete care a scos la iveală faptul că mai mulți legumicultori ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanțe toxice având o concentrație de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, că cei care procedează astfel nu vor mai beneficia de subvențiile oferite prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit acestuia, autoritățile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susținere financiară prin programe naționale pentru cultivarea legumelor în sere și solarii, astfel încât să pe piață să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conținutului ridicat de substanțe chimice.

"În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiștilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume și sunt obligați prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm și asemenea situații trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfășurare a proceselor biologice și să câștige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanțe care nu sunt permise", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Petre Daea.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziții în județele Buzău și Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanțe chimice provenite din Turcia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanțele respective având o concentrație mai mare față de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalți doi suspecți, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creșteau gradual saturația soluției cu până la de opt ori mai mult pentru a forța coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când prețul acestora este mai ridicat. După ce roșiile, ardeii și alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relații contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

"Lucrurile nu le poți controla în momentul în care ele pleacă pe rețelele de distribuție, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător și o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România", a mai spus ministrul Agriculturii.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunțat, în același context, că termenul de începere a controalelor din piețe care îi vizează pe comercianții de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu două săptămâni după apariția informațiilor potrivit cărora legumele stropite cu substanțe toxice ar fi ajuns în comerț.

"Având în vedere incidentul petrecut săptămâna trecută, Direcția Sanitar Veterinară a dispus prin conducerea acesteia întărirea controalelor în direcția producției primare, în sensul că vor decala controalele cu două săptămâni și vor începe din data de 15 mai la nivelul producției primare a legumelor, respectiv roșii", a declarat, pentru AGERPRES, Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.