O echipă de experţi ai Comisiei Europene se va afla la Bucureşti în perioada 11-13 februarie, pentru a da o mână de ajutor autorităţilor române în cazul pestei porcine africane.

"La solicitarea ministrului Agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, adresată comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară Vytenis Andriukaitis, în perioada 11-13 februarie a.c., va sosi la București o echipă de experți ai Comisiei Europene. Aceștia, împreună cu specialiștii din cadrul MADR și cu experți de la ANSVSA, vor analiza o nouă abordare a cazuisticii Pestei Porcine Africane din ultima perioadă", potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Ministrul Daea a apreciat "în mod deosebit răspunsul prompt" venit din partea Comisiei Europene, se mai arată în comunicat.

Pesta porcină africană continuă să se extindă pe teritoriul României, ultimul judeţ unde a fost depistată fiind Covasna.

Apariţia primului focar de pestă porcină în judeţul Covasna a fost anunţată vinerea trecută, prezenţa virusului fiind confirmată la două cadavre de porci depistate într-o groapă de gunoi situată la marginea municipiului Sfântu Gheorghe, în cartierul Orko, relatează Agerpres.

Din investigaţii, a rezultat că animalele afectate au fost crescute într-o gospodărie din zonă timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi.

Ulterior, a mai fost depistat un caz în Orko, iar autorităţile sanitar-veterinare au început, luni, sacrificarea tuturor porcilor din acest cartier.