Parlamentul European și Consiliul au ajuns luni la un acord provizoriu în privința regulilor de transparență ce vizează evaluarea riscurilor asupra sănătății și siguranța alimentară.

Autoritățile europene intenționează să introducă o nouă reglementare cu privire la transparenţa evaluării riscurilor de-a lungul lanţului alimentar din UE, astfel încât cetăţenii europeni să aibă un acces mai uşor la informaţiile ştiinţifice care au legătură cu siguranţa alimentară şi sănătatea umană, arată un comunicat de presă al Consiliului Uniunii Europene.

Pe lângă faptul că permit o mai mare transparenţă a studiilor ştiinţifice care susţin cererile de autorizare de piaţă, noile reguli vor furniza o mai bună certitudine legală pentru industria alimentară şi vor îmbunătăţi sustenabilitatea guvernanţei şi performanţa ştiinţifică a Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

„Cetăţenii europeni merită reguli transparente şi de încredere privind siguranţa alimentară. Ei au nevoie de informaţii depline şi claritate atunci când evaluează riscurile potenţiale ale produselor alimentare. Prin acest acord întărim încrederea între consumatori, industria agro-alimentară europeană şi instituţii”, a declarat Petre Daea, ministrul agriculturii din România, țară care deține Președinția rotativă a Consiliului.

Acordul provizoriu prevede, printre altele, că datele şi informaţiile care au legătură cu cererea de autorizare vor fi făcute publice de EFSA, cu excepţia cazului în care cel care solicită autorizarea cere un tratament confidenţial. De asemenea, Comisia va putea cere EFSA să deruleze propriile sale studii de verificare în cazuri de importanţă ridicată pentru societate, iar toţi actorii implicaţi vor asigura un flux mai coerent, transparent şi continuu de informaţii de-a lungul procesului de evaluare a riscurilor.

Dacă acordul provizoriu va fi confirmat şi de ambasadorii UE în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (Coreper) regulile vor fi supuse aprobării Parlamentului European după care se vor întoarce la Consiliu pentru adoptarea finală.