El a declarat că încă așteaptă răspuns de la omologii din 5 state UE pentru a putea preleva probe pe alimente similare cu cele comercializate în România. Daea a anunțat luna trecută că a cerut acest acord, după ce în unele țări s-au făcut deja teste.

Într-un interviu acordat agenției de presă Agerpres, ministrul Agriculturii a vorbit despre importanța depunerii până pe 15 mai a cererilor unice de plată pe anul 2017 și măsurile luate, uneori "draconice", pentru respectarea "cu strictețe" a acestui termen.

Deși comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a anunțat că termenul se poate prelungi, la MADR a primit solicitări de prelungire de la unele organizații ale crescătorilor de taurine, ministrul nu renunță la acest termen: "Pe data de 15 mai, la ora 24:00, așa cum am mai spus: obloanele de la APIA se închid. Le dau concediu angajaților APIA, ca să beneficieze de recuperările cuvenite în urma muncii lor".

Petre Daea a afirmat că la nivel național starea culturilor agricole, a pomilor fructiferi și a viței de vie "nu este alarmantă", în urma înghețului din luna aprilie, însă recunoaște că pe anumite areale unele culturi pomicole sunt distruse sută la sută.

Ministrul a mai vorbit despre despre necesitatea absorbției rapide a fondurilor europene pentru a evita impactul negativ al Brexit-ului, dar și despre interesul României de a cultiva cât mai multe culturi proteice pentru a-și asigura independența și pentru a deveni exportator, declarându-se în continuare "un prieten" al biotehnologiilor.

Cârnatul buclucaș

Întrebat dacă are noutăți în chestiunea dublului standard la alimentele comercializate de unele companii, ministrul a precizat că încă așteaptă un răspuns de la omologii din statele membre cărora le-a cerut acordul pentru a preleva probe pe alimente similare cu cele care se comercializează în România, în vederea verificării calității:

 

"Aștept răspunsul. Eu când cad din pom întâi mă uit dacă am coaste rupte, pe urmă mă scutur și abia pe urmă încep să zbier, nu zbier înainte. În opinia mea, trebuie să fim foarte exacți și în ceea ce facem, dar și în ceea ce vorbim. Și consider că am fost exact. Îmi respect aceste principii. După ce vor veni răspunsurile îmi urmez pașii. Nu fac nimic în afara legii și în afara logicii, nu fac niciun fel de improvizație, pentru că ar însemna că sunt un aventurier".

În ceea ce privește recomandările reprezentanților Romalimenta, potrivit cărora românii trebuie educați să mănânce mâncare mai bună, de calitate, Petre Daea a replicat: "Românii trebuie să mănânce ce vor și ce le convine".

El a dat un exemplu din copilăria sa, povestind cum un cârnat făcut de tatăl său a fost apreciat în mod diferit de copii.

"Tata a făcut un cârnat, noi eram cinci copii și ne-a dat la fiecare să gustăm. Eu spuneam că e sărat, altul că e prea mult usturoi, altul că trebuie mai multă slănină. Era același cârnat și era făcut de tatăl nostru și noi eram copiii lui, dar aveam gusturi diferite. Atunci tata a dat cu cârnatul pe masă și a zis: faceți-l voi", a spus Daea.

Concluzia povestioarei:

"Trebuie să fim atenți la ce mâncăm și să dăm banii doar pe ceea ce este bun și ne place. Cred, însă, că la etichetare ar trebui să fim mult mai exigenți, să transmitem pe etichetă cât mai multe informații și apoi să le controlăm în interiorul produsului. Între etichetă și produs trebuie să fie semnul egal. Aici, regula trebuie să fie foarte clară și fără echivoc. Ceea ce este scris pe etichetă să fie in interiorul produsului, iar, dacă nu este, organele de control să își facă datoria. Aici nu ai decât o singură soluție: să-i elimini pe cei care deformează produsul și vor să înșele consumatorul".