Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat duminică, la Târgoviște, că pesta porcină se răspândește foarte repede, iar factorul uman este cel care, din nefericire, propagă acum acest virus.

„Din nefericire, se propagă foarte repede și acum factorul uman este cel care duce acest virus dintr-o parte în alta, prin neînțelegerea fenomenului, prin grija pe care o are față de neamuri să se ducă cu o bucată de carne de acolo de unde a tăiat porcul, fără să fie un control sanitar-veterinar în prealabil”, a spus Daea.

Ministrul a venit în Dâmbovița după ce duminică dimineață a fost confirmat primul caz de pestă porcină în județ, în comuna Lucieni.

„Sunt aici pentru că dimineață am fost informat că la Lucieni s-a confirmat un focar de pestă porcină. Imediat am luat legătura cu domnul prefect, care este coordonatorul activității la nivelul județului și dânsul a intrat imediat în dispozitivul legal de lucru, convocând Centrul local de combatere a bolilor. Au luat măsurile necesare care se impun, o repet, la nivelul țării și nu numai al țării, la nivelul întregii Europe, acolo unde există o asemenea situație”, a precizat ministrul.

Daea a explicat că ancheta este în derulare, dar acum oamenii sunt de vină pentru răspândirea bolii. „Informațiile pe care le am conduc, cum s-a întâmplat și altă parte, la faptul că factorul uman este cel care, din nefericire, propagă acum acest virus, pentru că nu toți înțeleg, nu toți realizează că este o boală extrem de periculoasă”.