Fermierii se află în prezent într-o situație extrem de delicată, respectiv "cu magaziile pline și cu conturile goale", susține ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, pentru Agerpres.

"Războiul din Ucraina a avut o influență negativă, iar implicațiile lui încă nu pot fi cuantificate știind că acest conflict nu s-a terminat. Noi spunem că a avut o influență negativă dat fiind faptul că fermierii, într-un an dificil, au obținut producții pe care trebuia să le valorifice, fie la intern, fie la export, pentru că un an agricol nou se înființează pe rezultatele anului trecut. O producție de porumb se înființează cu bani obținuți prin valorificarea producției trecute. Ori, iată că acum fermierii se află într-o situație extrem de delicată, cu magaziile pline și cu conturile goale. Magaziile pline pentru că n-au putut să-și valorifice cerealele și în mare parte din cauza situației din Ucraina. Nu au putut să-și valorifice producția nici la extern, pe culoarele tradiționale de comerț și nici la intern, întrucât consumatorii de cereale din România, având alternativa de a cumpăra la prețuri mai mici cerealele din Ucraina, evident s-au îndreptat spre această ofertă, ceea ce a tulburat profund piața cerealelor și a plantelor oleaginoase", a explicat Daea, conform sursei citate.

Daea susține că din analizele pe care le deține până la această dată, România a devenit un importator net dintr-un exportator net de cereale și plante oleaginoase, fiind o situație cu totul nefavorabilă confortului financiar pe care ar trebui să-l aibă fermierii români.

"Pe teritoriul din România au intrat prin punctele de frontieră cu Ucraina și cu Moldova aproape trei milioane de tone de cereale și plante oleaginoase. Deși am obținut o producție mai mică de grâu decât în anii trecuți din cauza secetei, din disponibilul pentru export, de 4-5 milioane de tone, până la această dată România nu a putut să exporte decât 2 milioane de tone. Dacă nu vinzi nu ai de unde să iei alți bani, iar banca te scoate din calculele de bonitate. Suntem într-o situație delicată", a mai spus Daea.

Potrivit șefului MADR, conflictul din Ucraina nu a creat până în prezent nicio oportunitate pentru agricultura din România și nici pentru fermierii români.

"Până acum nu avem nicio oportunitate pe care să o evidențiem și care să ne fi adus vreun beneficiu. Cererea nu s-a modificat, iar oferta, din nefericire, n-a putut fi onorată din cauza blocajului. La această dată nu este nicio oportunitate pentru România din punct de vedere al agriculturii. Conflictul a creat multe implicații negative. Inclusiv libertatea aceasta de trecere a frontierei cu cereale, fără să determini calitatea, poate să aducă necazuri ulterioare, pentru că n-ai de unde să știi ce boli, ce dăunători însoțesc aceste produse. Evident că este un disconfort pe care îl simt fermierii noștri, având în vedere că lipsește acest control din partea ucraineană, iar prețurile sunt mai mici pentru aceste produse care vin din Ucraina", a adăugat ministrul.

Întrebat dacă actualul conflict poate genera o criză alimentară în România, Daea a răspuns: "Nu, categoric nu".